Bufnita din daramaturi

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


Mihail Neamțu s-a născut pe 16 aprilie 1978 în Făgăraș, Brașov și este un scriitor, om politic și teolog cunoscut pentru lucrările sale despre religie, politică și cultură. A crescut într-o familie de intelectuali, mama sa era profesoară, tatăl său era inginer informatician, iar bunicul său patern l-a introdus în ritualurile elaborate ale creștinismului ortodox. A studiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a obținut o diplomă de licență în filosofie și teologie ortodoxă, apoi la Universitatea Ludwig Maximilian din München, unde s-a concentrat pe dezvoltarea doctrinei creștine. A obținut Master of Arts în patristică la University of Durham în Marea Britanie și un doctorat în teologie și studii religioase de la King's College London în 2008. Mihail Neamțu a condus seminarii de religie comparată la Universitatea din București și a predat, de asemenea, la Universitatea din Arad, a fost cercetător la Woodrow Wilson International Center for Scholars din Washington D.C și director pentru diverse programe academice la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București.
Mihail Neamțu este autorul a peste zece cărți care abordează teme politice, religioase și culturale, printre acestea numărându-se și “Bufnița din dărâmături. Insomnii teologice”, o colecție de eseuri teologice și filosofice. Lucrarea, publicată inițial în 2005, este recunoscută pentru claritatea cu care Mihail Neamțu abordează subiectele. Sunt aprofundate influențele culturale și religioase asupra ortodoxiei românești, fiind dedicat chiar un întreg capitol relației complexe dintre comunitatea romă, Biserică și autoritățile statului. Autorul propune, totodată, soluții pentru îmbunătățirea educației teologice în România și analizează cum pot fi folosite lecțiile istoriei pentru a îmbunătăți prezentul. Pune accentul asupra experiențelor sale din adolescență în timpul regimului comunist și vine cu o analiză a relației dintre Biserică și Securitate în perioada comunistă.
Mihail Neamțu reușește să îmbine teologia cu filosofia și cultura și oferă o viziune profundă și bine argumentată asupra subiectelor abordate, lucrarea sa devenind una esențială pentru cei interesați de spiritualitatea și cultura românească postcomunistă.
Cartea a fost publicată inițial în 2005 la editura Anastasia și revizuită în 2008, publicată la editura Polirom.


sus