Mihail Sebastian se naște pe 18 octombrie 1907 la Brăila într-o familie evreiască sub numele de Iosif Hechter. Decide să studieze filosofia și dreptul la București apoi să își susțină doctoratul la Paris dar acest episod nu a fost cu succes. Revenit la București va fi avocat pledant și atunci îl va descoperi Nae Ionescu ce îl invită să colaboreze cu revista Cuvântul. Din cauza regimului din anii '40 i se retrage dreptul de a fi jurnalist și avocat iar mai târziu și dreptul de a-și reprezentate operele din cauza originei sale. Din 1932 începe și cariera sa literară odată cu nuvela "Fragmente dintr-un carnet găsit" apoi cu volumul "Femei". Nu au fost prea cunoscute însă odată cu publicarea "Orașul cu salcâmi" din 1935 a ajuns să fie unul dintre cei importanți autori. De-a lungul carierei va publica și piese de teatru precum "Steaua fără nume" sau "Ultima oră", ce vor începe să fie puse în scenă de abia după 1989.
Romanul "Accidentul" va fi publicat pentru prima dată la editura Fundația pentru Literatură și Artă regele Carol II în anul 1940, ediție ce o găsiți și pe site-ul nostru. Alături de ea au apărut alte numeroase variante, dintre care: editura Vox din 2007; Adevărul Holding din 2009 sau Editura pentru Literatură din 1969.
Povestea începe cu un accident prostesc de tramvai în care victima este Nora, o profesoară de franceză. Eroul ce o va salva și o va ajuta va Paul, un avocat ce în acea zi împlinea frumoasa vârstă de 30 de ani și nimeni nu îi era alături. Pentru a destinde atmosfera și a-i mulțumi, îi organizează o mică petrecere cu prăjituri și șampanie, ceea ce duce la o seară romantică. Dimineață însă Paul pleacă pe ascuns dar nu pentru că nu i-ar placea de Nora, ci fiindcă viața sa era destul de tristă în ultimă perioadă. Se duce la o cafenea în care și-a vărsat amarul de-a lungul timpului din cauza dragostei ce i-o poartă lui Anne, o pictoriță ce îi provoacă iluzii. Devine un om fără speranță, doar că Nora are grijă să îl invite într-o vacanță la munte pe care în primă fază o refuză. Totuși decide să meargă iar pe drum conștientizează tot ce i se întâmplă și găsește răspunsul la toate întrebările sale.
O poveste simplă scrisă într-un limbaj accesibil oricui, dar care te face să cauți și tu răspunsul la propriile întrebări și demonstrează că și băieții plâng câteodată.