După romanele „Etruscul” și „Egipteanul”, numele lui MIka Waltari va fi propulsat în rândul celor mai cunoscuți scriitori ai literaturii universale. Volumul intitulat „Romanul” apare ca o continuare a lucrării „Secretul împărăției” și prezintă destinul fiului lui Marcus, protagonistul din prima carte. De această dată pornim pe urmele fiului lui Marcus și îl însoțim într-o călătorie fascinată de-a lungul anilor și locurilor. Minutus este, asemenea tatălui său, bun, onest și curajos, dar trece prin numeroase obstacole pentru a-și îndeplini destinul. Ajuns la vârsta maturității, bărbatul este prins în vâltoarea evenimentelor care vor schimba Roma din temelii. Împăratul Nero aduce teroare asupra Italiei încă necolonizate, iar cetățenii trăiesc în spaimă.
Cartea este un elogiu adus curajului, dar și o glorificare a istoriei. Călătoria lui Minutus debutează la 15 ani și se întinde până spre vârsta de 40 de ani. În tot acest timp, bărbatul pătrunde într-o lume pe care o adoră și o urăște deopotrivă. Lumea aceasta îi va aduce eroului gloria mult visată, dar și o serie de nenorociri care îl vor marca pretutindeni. Pe alocuri, avem câteva flashback-uri interesante, care ne trimit în vremea lui Marcus. Istoria și religia se împletesc într-o manieră deosebită, iar personajul nostru sudura schimbări majore. În partea de final a cărții, Minutus se schimbă complet, iar atitudinea sa afectează toți ceilalți participanți la acțiune. Din omul blând și bun, bărbatul ajunge sa fie stăpânit de lăcomie și ura față de semenii săi. Goana pentru avere, nebunia pentru putere și influență îl transformă pe bărbat într-unul asemenea celor pe care anterior îi detesta.
„Romanul” este o lucrare deosebită atât din punct de vedere literar, dar și stilistic. Într-o perioadă de instabilitate politică în care Roma se prăbușește la propriu, iar lupta împotriva creștinismului este mai acerbă ca niciodată, cititorul este învățat să asimileze tot soiul de informații. Autorul este de departe interesat de soarta eroului său, însă nu îl compătimește sau justifică. Avem trimiteri către apostolii Petru și Pavel ori către Iuda și fapta sa de înaltă trădare, iar religia ocupă locul central al poveștii.
Manuscrisul este de departe cel mai prețios din palmaresul lui Waltari, iar celebritatea mondială se află atât de aproape. Cumva, lucrarea nu respectă întocmai realitatea istorică, dar acest fapt nu este supărător, ba chiar conferă confort audienței. Autorul are grijă să stârnească interesul și să șocheze masele. Cartea ajunge să fie studiată în toate universitățile lumii, iar vânzările vor crește considerabil după publicarea cărții. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, dintre care amintim: Polirom (2008), Polirom (2020), Polirom (2016).