Milton Cameron este un scriitor, consultant de patrimoniu și artist născut în Canberra. A publicat numeroase cărți din domeniul psihologie, printre care: "Change! Et devenez la personne que vous devriez etre" (2001), "Le pouvoir de la pensee" (2002), "Developper votre pensee positive au quotidien" (2003), "Savoir ecouter" (2004), "Occupez-vous de vous!" (2004), "Mesurez et developpez votre intelligence" (2005).
Cartea "Puterea gândului", publicată în anul 2002, scoate în evidență puterea gândirii pozitive, și cum aceasta îți poate schimba viața. De mulți ani se vorbește despre gândirea pozitivă și despre impactul pe care îl are aceasta asupra vieții și reușitelor personale. Această teorie este cunoscută sub nenumărate denumiri, precum: gândirea constructivă, puterea subconștientului, psihologie dinamică, miracolele gândirii, vizualizare creativă, etc. Există, însă, mai multe moduri de a opera schimbări pozitive în viața noastră, folosindu-ne atât de gândirea pozitivă, cât și de puterea gândurilor noastre. Prima decizie pe care trebuie să o luăm este de a accepta asumarea responsabilității, nu numai a propriei noastre vieți, ci și a situațiilor care apar, a evenimentelor cărora trebuie să le facem față. Dacă ne considerăm niște victime sau dacă hotărârile care se impun sunt în afara puterii noastre de înțelege, nu vom putea fi stăpânii destinului nostru. În primă fază trebuie să ne considerăm pe deplin responsabili de tot ce ni se întâmplă, nu doar atunci când lucrurile ne sunt favorabile, ci în mod constant, fără răgaz, indiferent de împrejurări.
În primul rând trebuie analizate gândurile spontane, cele ce trec prin minte instinctiv, firesc. De cele mai multe ori oamenii nu țin seamă de ele, având tendința de a le împiedica să se manifeste, însă este absolut necesar să fie analizate cu minuțiozitate, deoarece, adesea, obstacolul principal al aplicabilității gândirii pozitive provine din această frământare a gândurilor. De foarte multe ori, acestea sunt parte integrantă a ființei noastre, într-o măsură atât de mare încât nu mai suntem conștienți de ele, fiind atât de familiare încât le considerăm a fi convingeri.
Conform lui Milton Cameron printre cele mai des întâlnite gânduri formulate eronat se numără: "viața e grea..." - fiind genul de gândire care blochează sau îngreunează orice posibilitate de a te bucura de viață; "după 40 de ani s-a dus viața..." - este unul dintre cele mai limitative gânduri, acesta determină apariția fricii de a îmbătrâni, lucru hărăzit tuturor oamenilor; "sunt o persoană plictisitoare" - în momentul în care un om crede că este anost, nu mai depune niciun efort pentru a stârni interesul celorlalți și a le rețineți atenția; "nu mă pot stăpâni, așa sunt eu (coleric, egoist, emotiv, fricos, etc)" - un astfel de gând îl face pe cel care îl are să devină obsedat de un defect, atât de mult încât nu mai este în stare să mai vadă altceva; "eu dețin adevărul" - adevărul unei persoane nu poate fi cel universal, toată lumea are dreptul la propriul său adevar.
De cele mai multe ori, gândurile negative se strecoară cu o foarte mare usurință, fără să ne dăm seama, fiind nevoie de un efort conștient pentru a le alunga și pentru a readuce în minte amintirile care ne umplu sufletul și trupul de plăcere. Emoțiile se năpustesc asupra noastră ca un val, producând gânduri adecvate care intensifică emoția predominantă. Depresia descrie cel mai bine acest lucru, toate gândurile pe care le are un om deprimat sunt negre, pline de amărăciune. Gândirea pozitivă ne ajută să apreciem toate evenimentele care se produc în viața noastră, pentru ca mai târziu să ne putem folosi de învățămintele provenite din acestea.
Cartea "Puterea gândului" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în trei ediții, și anume: Niculescu (2020), Niculescu (1999) și Niculescu (2005).