Poet și prozator de renume mondial, este cunoscut pretutindeni pentru scrierile sale nemaipomenite, iar personajele sale sunt inspirate din lungile sale călătorii peste hotare. În mod paradoxal, Cărtărescu se bucură de mai mare apreciere în afara țării, decât în România. Profesor universitar, cunoscut pentru maniera în care își surprinde studenții, avea să scrie încă din adolescență. Descoperă literatura veche și face o pasiune pentru clasici. Învață greacă și latină și citește enorm. Când pornește în aventura literară, scrie cu tot sufletul, dar, la început, nu se aștepta la un asemenea succes. Debutează la Cenaclul de Luni și România Literară și își obține diploma de doctor în literatură sub conducerea lui Paul Cornea. Este atras de mințile inteligente și citește cu patos tot ce au scris poeții și prozatorii pe care îi apreciază. Este un nostalgic incurabil, iar arta sa devine un soi de terapie. Cărtărescu scrie pentru a se elibera de angoase, iar publicul îl citește pentru că provoacă dependență.
Este nominalizat adesea la premiul Nobel pentru Literatură, tradus în peste 23 de limbi străine, iar numele său este celebru în întreaga lume. Poveștile, romanele și personajele sale îi inspiră pe alții, iar la nivel internațional este adorat de cei care vor să devină scriitori.
Lucrarea de față este una dintre cele mai apreciate ale autorului, iar filosofia și nostalgia se vor împleti magistral în acest volum. Apare în 2019, la scurtă vreme după un alt volum interesant și mult iubit, intitulat Nostalgia. Aici, Cărtărescu pune mare accent pe eroii săi, dar și pe metaforele pe care le folosește cu patos de fiecare dată. Personajul său este Vasile Singurătate, un ins straniu, care aduce cu sine calități și defecte diverse. Inimos, plin de candoare, este lăsat singur într-o lume plină de răutate, dar încărcată de melancolie. Numele său este ales întocmai pentru a înțelege esența personajului, iar cei din jur sunt actori într-o pledoarie nemaipomenită, despre viață și moarte. Lucrarea este una cu puternic caracter filosofic, iar Vasile duce o luptă grea pentru a-și gestiona emoțiile și pentru a-și depăși condiția. Cartea este plină de fel și fel de metafore, de trasee inteligente, pe care Cărtărescu le-a gândit întocmai pentru a emoționa cititorul. Fiecare personaj are angoase puternice și își dă frâu liber emoțiilor, iar publicul este uimit de latura psihologică atât de bine conturată.
Cărtărescu este un maestru, iar melancolia lui devine a noastră, a tuturor. Însoțim eroul principal într-o căutare nemaipomenită și ducem cu noi toată greutatea lumii lui Cărtărescu. Tristețea personajului, bucuria și succesul său, nefericirea, singurătatea, speranța – toate acestea devin piesele cheie ale acestui roman-fenomen. Tradus, iubit și urât deopotrivă, Cărtărescu este curajos și nu regretă că își dă frâu liber imaginației. Fiecare personaj este clădit după chipul și asemănarea autorului și fiecare își lasă amprenta asupra noastră.
Cartea explorează mai multe probleme ale societății actuale, iar autorul are abilitatea de a folosi sarcasmul într-o manieră creativă. Pe site-ul nostru, scrierea este de găsit în mai multe ediții, după cum urmează: Humanitas (2019), Humanitas (2021).