Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956 chiar la București iar copilăria i-a fost cel mai frumosoment din viață. A frecventat Cenaclul de Luni inițiat de Nicolae Manolescu și Junimea. Va urma cursurile facultății de Limba și literatura română iar la licență va scrie ceea ce va deveni "Visul chimeric" în 2011. În 1999 obține și un doctorat dar deja avea un renume de poet datorită volumului de debut "Faruri, vitrine, fotografii" din 1980. Apogeul său a fost "Levantul", o epopee dar și un periplu prin istoria literaturii noastre. De multă vreme este profesor universitar la Facultatea de Litere și este iubit de elevii săi.
Printre cele mai importante opere se numără Enciclopedia zmeilor, Orbitor sau Travesti.
Romanul "Pururi tânăr, înfășurat în pixeli" a fost publicată pentru prima dată în 2003 la editura Humanitas în două ediții diferite.
Este o carte ce nu poate categorizată nici ca beltristică dar nici ca jurnal, pentru că povestirile din ea sunt complet diferite. Ca să intrăm direct în pâine, în povestea unanimă titlului, autorul își mărturisește dependența de jocuri pe computer. Viața sa devenise fără gust și fără miros și singurele lucruri ce meritau atenția să erau jocurile Doom și Qua-ke. Toate responsabilitățile le termina în fugă, mâncarea și somnul îi deveniseră inamici iar mâinile îi tremurau nom stop. După zile întregi petrecute în fața ecranului ajunsese să vadă tot felul de personaje în viața reală, halucinațiile nu îi mai dădeau pace și pe bulevard vedea zombie.
În alte texte povestește despre copilărie și adolescență, în altele despre școală și în unul dintre ele despre Florin Iaru, vechiul său prieten. Își amintește cu jind despre zilele petrecute împreună la cenaclu când acesta izbucnea din orice lucru mărunt, când poeziile calde nu reușeau să îi atingă inima și cum nu se putea vorbi cu el fiindcă avea o personalitate așa dificilă. Totuși era prietenul său și recita poemele lui cu entuziasmul unui copil ce gustă pentru prima dată din ciocolată.