Pasionat încă de la vârste fragede de literatură, Mircea Eliade a devenit unul dintre cei mai mari scriitori ai tării noastre. S-a născut la 13 martie 1907 la București și a urmat studii despre filozofie, antropologie, științele naturii și limbi străine. A învățat limba italiană din dorința de a ajunge în Italia, unde ulterior chiar i-a cunoscut personal pe Giovanni Papini și pe Vittoria Macchioro. Încă de mic copil a început să scrie, inițial despre subiecte entomologice, apoi, influențat de mari scriitori precum Balzac, a ajuns să publice celebrele romane “Maitreyi”, “Noaptea de sânziene” ori “Romanul adolescentului miop”. Și-a dezvoltat interesul pentru filozofie și a învățat limba latină, ebraică, tibetană, persană și greaca veche, pentru a descoperi spritualitatea fiecărei tari și a înțelege cultura lor. Filozofia indiană a fost una dintre marile sale pasiuni și a început să studieze Yoga și limba sanscrită, ba chiar și-a dat doctoratul în filozofie scriind o disertație despre Yoga. Cariera sa academică a început în anul 1957, când a devenit profesor de istorie în Chicago, iar în 1966 a devenit membru al Academiei Americane de Arte și Științe. A călătorit în Suedia și Norvegia participând la Congresul de istorie al religiilor. A primit nenumărate premii de la mai multe universități prestigioase, precum premiul Bordin al Academiei Franceze și Doctor Honoris Causa al Universităţii din Washington.
Eliade a fost profund influențat și absorbit de India, iar experiențele trăite pe când studia sub îndrumarea profesorului Surendranath Dasgupta, au reprezentat un factor esențial în înțelegerea filozofiei indiene și a practicilor Yoga. Astfel scrie cartea Tehnici Yoga, care explorează conexiunile dintre yoga și alte obiceiuri spirituale, dar și influențele budismului, jainismului și tantrismului asupra yoga. Cartea a fost scrisă în 1948 și apare pentru prima dată la editura Univers Enciclopedic, ulterior fiind reeditată de aceeași editură în anul 2000 și 2010. Eliade ne povestește despre originile istorice ale yoga și influențele culturale și religioase ce au conturat yoga de-a lungul vremii, despre yoga clasică și etapele pentru atingerea stării de samadhi, de iluminare, despre beneficiile fizice și spirituale ale practicilor yoga, dar și despre modul în care yoga s-a conturat și adaptat în lumea modernă din India, dar și din Occident.
Desigur, cartea a fost deseori subiectul unor critici și controverse. Mulți s-au îndoit de interpretările lui Eliade, ori au fost considerate mult prea subiective, influențate de propriile experiențe și credințe, însă a reușit să inspire mulți practicanți yoga și chiar alți autori ce au preluat și au studiat și dezvoltat ideile sale.