Despre Miron Costin
Miron Costin (nascut in 1633) a fost fiul hatmanului Iancu Costin si al Saftei din cunoscuta familie de boieri a Movilestilor din Moldova. Deja în 1634 Iancu Costin cu întreaga sa familie a fost nevoit sa se refugieze in Polonia, salvandu-se de mania turcilor. Au obtinut cetatenia poloneza si includerea in sleahta poloneza. Pe durata sederii in Polonia isi face studiile la colegiul iezuit din orasul Bar.
Ajuns la maturitate, Miron Costin devine un om de cultura, stapanind romana, polona, ucraineana, slava veche si latina. Revine in Moldova, urca rapid pe scara unor inalte dregatorii boieresti pana la cea de logofat, ocupata din 1675 pana la sfarsitul anului 1683, la retragerea din activitatea de stat. In 1657 se casatoreste cu Ileana Movila, nepoata a domnitorului Simion Movila, ruda a mitropolitului Petru Movila, ce avea, de asemenea, relatii stranse cu Polonia. Cu multe functii pe langa domnii moldoveni, a fost martor si participant la multe evenimente din istoria Tarii Moldovei, evenimente reflectate intr-o mare parte in cronica sa.
Dupa infrangerea oastei otomane, ca participant la asediul Vienei, in tabara otomana, regele Poloniei, Ian Sobietki, l-a facut prizonier, dar l-a crutat si ia pus la dispozitie unul din castelele sale de langa orasul Stryi, unde cronicarul si-a desfasurat activitatea aproape doi ani. In timpul detentiei, acesta scrie "Poiema polona in versuri" (limba poloneza), unde elogiaza originea romana a poporului sau, compatimeste greutatile contemporanilor sai sub dominatia turcilor, exprimandu-si increderea ca vor reusi sa invinga in lupta pentru libertate, ajutati de regele polon.
In 1660 se naste Nicolae Costin (1660-1712), al doilea dintre fiii lui Miron Costin. Cronicar, de asemenea. In 1684, Miron Costin redacteaza Istoria in versuri polone despre Moldova si Tara Romaneasca (Poema polona), iar in 1675 termina vestita sa cronica Letopisetul Tarii Moldovei de la Aaron Voda incoace. Cronica Moldovei si a Munteniei reprezinta o alta opera a lui Miron Costin (scrisa in 1677). In ultimii ani din viata, acesta a mai lucrat la opera intitulata "De neamul moldovenilor", pe care nu o termina, iar originalul este pierdut. Opera cuprinde 17 capitole.
Dupa ce i s-a permis repatrierea, Miron Costin nu a mai reusit sa castige increderea domnului Constantin Cantemir, tatal lui Dimitrie Cantemir, care, in urma complotului boieresc impotriva domnului, la care lua parte si Velicico, fratele sau, l-a condamnat la moarte in 1691.