Despre Montesquieu
Montesquieu Charles Louis de Seconda, Baron de la Brad (n. 18 ianuarie 1689 - d. 10 februarie 1755) a fost un avocat, ganditor francez si una dintre cele mai importante figuri ale Iluminismului. Este cel mai bine cunoscut pentru promovarea ideii de separare a puterilor in guvern ca mijloc de asigurare a libertatii oamenilor, un principiu consacrat in constitutiile multor natiuni din intreaga lume.
S-a nascut intr-o familie de inalta nobilime. A ramas orfan la varsta de 10 ani si a fost repartizat la Colegiul Ouctorian din Juy din Bordeaux; aici a studiat intre 1700 si 1705. A devenit mostenitorul unui unchi fara copii, de la care a obtinut un loc in parlamentul de la Bordeaux, asa ca a studiat dreptul.
Odata cu moartea tatalui sau in 1713, s-a intors la Chateau de la Brede si de atunci a ocupat functia de judecator in Parlamentul de la Bordeaux. Unchiul sau i-a dat aceasta pozitie. In 1714 a devenit consilier in curtea orasului, iar dupa doi ani era deja vicepresedinte al acestei institutii. In 1715 s-a casatorit cu Jeanne de Lartigue (care a venit cu o zestre mare). Dupa moartea unchiului sau, in 1716, a obtinut postul de presedinte al parlamentului, pe care l-a detinut timp de zece ani, si a fost introdus in Academia Franceza. Montesquieu a devenit si presedinte al Academiei din Bordeaux, iar popularitatea sa a crescut (1728).
In 1721 a publicat primul sau roman, Scrisori persane, o satira incisiva din punct de vedere politic al religiilor, monarhiilor si francezilor bogati, sub pretextul unui roman epistolar, desi a ezitat sa o numeasca asa. Aceasta lucrare a avut imediat recunoastere publica. S-a mutat la Paris, a calatorit pe larg si a continuat sa publice, trecand la tratate politice, cum ar fi o examinare a caderii Romei. Opera sa de maestru, Spiritul Legilor, publicata in 1748, a avut o influenta enorma asupra modului in care ar trebui sa functioneze guvernele, eliberand definitiile clasice ale guvernarii pentru noi delimitari. De asemenea, el a stabilit ideea unei separatii a puterilor - legislative, executive si judiciare - pentru a propaga mai eficient libertatea. Desi Biserica Catolica a pus-o pe lista cartilor interzise, lucrarea a influentat Declaratia drepturilor omului din Franta (Declaration des Droits de la HumanHomme et du Citoyen) si Constitutia S.U.A. In 1750 a publicat Despre legile spiritului.
In 1755, in anul mortii lui Montesquieu, principiul sau de separare a puterilor a fost aplicat pentru prima data in Constitutia Republicii Corsica, chiar daca doar pentru scurt timp (pana in 1769). Influenta Magnum Opus a lui Montesquieu asupra constitutiei in secolele urmatoare nu este la fel de mare. Mai presus de toate, este uimitor modul in care Statele Unite au luat constructia „oracolului” Montesquieu la valoarea nominala si au pus-o in practica constitutionala. Astazi, separarea puterilor dupa Montesquieu este o piatra de temelie incontestabila a fiecarui stat constitutional democratic.