Charles-Louis de Secondat, cunoscut în lumea întreagă drept Montesquieu, s-a născut într-o localitate de lângă Bordeaux, la 18 ianuarie 1689. Originile sale sunt unele deosebite, aparținând unei familii de mici nobili.
Recunoscut în lumea întreagă drept cea mai importantă personalitate a iluminismului francez, avea să lase omenirii importante idei și legi. A fost pe rând consilier și președinte în parlamentul de la Bordeaux, urmând ca în 1728 să devină membru în Academia Franceză. Două din cele mai remarcante opere ale sale, “Scrisori persane“ și “Spiritul legilor“, s-au bucurat de un extraordinar succes în lumea întreagă.
Montesquieu a fost cel care a elaborat una din cele mai importante teorii politice, aici referindu-ne la cea a separării puterilor în stat. Autorul nu a fost doar un simplu scriitor ci și filozof, avocat, judecător și politician. Tot el a fost cel care a elaborat “Teoria climatelor“, fiind ferm convins că natura oamenilor și a societății este direct influențată de geografie și climă.
În ceea ce privește zona politică, a abordat cu succes în mod comparativ cele trei modalități de guvernare: monarhie, republică și despotism. Montesquieu a fost tot timpul adeptul libertății moderate, fiind de părere că este bine ca omul să poată face tot ceea ce își dorește, însă fără să-i afecteze pe cei din jur. Marele gânditor s-a stins din viață la vârsta de 66 de ani, pe 10 februarie 1755.
Considerată drept una din lucrările fundamentale ale teoriei politice, opera “ Despre spiritul legilor “ a fost publicată pentru prima dată în 1748 în Franța. Inițial tratatul a apărut anonim întrucât operele autorului erau supuse cenzurii. Influența scrierii a fost una enormă pentru personalități precum Ecaterina cea Mare, Alexis de Tocqueville și chiar pentru Părinții Fondatori ai SUA.
Montesquieu a petrecut aproximativ 21 de ani cercetând și scriind la tratat, acoperind o gamă largă de subiecte precum dreptul, viața socială și antropologia, oferind peste 3000 de elogii. În operă este susținută ideea precum că instituțiile politice, pentru succesul lor, trebuie să reflecte aspectele sociale și geografice ale comunității respective. Autorul a pledat pentru un sistem de guvernare care să implice separarea puterilor, păstrarea legalității și a libertăților civile, sfârșitul sclaviei.
Tot în tratat sunt definite trei tipuri principale de sisteme politice: republică, monarhie și despotism. Apar o serie de informații legate de drepturile cetățenilor, anumite restricții aplicate în fiecare sistem politic și diferențele ce le deosebesc.
Libertatea politică, în conceptul scriitorului, este ceea ce noi numim astăzi securitatea personală. O altă contribuție majoră face referire la sociologia politică, aici autorul devenind parțial inventator acreditat al ideilor.
Scopul principal al lucrării a fost acela de a explica atât legile sociale, cât și pe cele umane. S-au explicat cu succes o serie de distincții între legile Divinității și cele ale lumii materiale.
Cartea este cu atât mai importantă cu cât a stat la baza elaborării Constituției Statelor Unite ale Americii. Criticii sunt de părere că abordarea asupra politicii a fost una extrem de influentă, inspirând constituțiile altor state și importante ramuri ale științei precum politica, sociologia și antropologia.
Pe rafturile anticariatului nostru, tratatul poate fi regăsit în mai multe ediții, printre care: Științifică (1970), Științifică (1964), Antet (2011).