Muriel Spark, născută pe 1 februarie 1918, în Edinburgh, a fost o scriitoare britanică, cunoscută în special pentru satira și inteligența cu care își prezenta temele serioase ale romanelor sale.
Cartea "Memento Mori", publicată pentru prima oară în anul 1959, abordează subiectul morții, în sine un subiect atemporal, așa cum este percepută, temută, negată și anticipată de către cei care au o vârstă mai înaintată. Povestea se concentrează pe viețile unui grup de doamne și domni englezi, cu vârsta cuprinsă între șaptezeci și optzeci de ani, fiind conectați prin legături de familie, legături sociale și diverse secrete din ultimii cincizeci de ani. Pe măsură ce romanul avanseza, aflăm că doamna Lettie Colston, unul dintre personajele centrale ale cărții, a primit un o serie de apeluri telefonice misterioase de la un bărbat necunoscut. De fiecare dată, mesajul era același: "Nu uita că trebuie să mori". Poliția nu părea să fi fost de mare ajutor în acest caz, apelurile primite de la acest necunoscand continuând. Un alt scriitor, mai convențional, ar fi folosit acest aceste apeluri misterioase pentru a construit baza unui roman polițist, concentrându-se pe incidentele în sine și pe căutarea autorului. Cu toate acestea, Spark realizează ceva mult mai interesant, folosind aceste apeluri ca un mijloc de a expune comportamentele diferiților membri ai grupului, explorând o serie de probleme sociale, cum ar fi clasa socială, îmbătrânirea și atitudinea lor în fața morții. În timp ce fratele doamnei Lettie, Godfrey, arăta o oarecare îngrijorare când venea vorba de bunăstarea surorii sale, acesta avea probleme mult mai importante de care trebuia să se ocupe. Soția sa, Charmian Piper, pe vremuri o faimoasă scriitoare, ajunsă acum la o vârstă înaintată avea nevoie de îngrijiri medicale, deoarece prezinta semne de demență. O mare parte din frumusețea romanului lui Spark are la bază schimburile acerbe de replici dintre diverșii membri ai acestei familii, încântătoarea Charmian fiind predispusă la a amesteca totul în mintea ei, din cauza primelor semne ale instalării bolii.
Deși "Memento Mori" nu este un roman tradițional bazat pe intrigă, pe parcursul său apar noi elemente care mențin activă atenția cititorul. La începutul poveștii, Lisa Brooke, o cunoștință veche a cuplului Godfrey-Charmian, moare, lăsând în urma sa o moștenire semnificativă. Moartea ei provoacă o dispută de succesiune între soțul ei, Guy Leet, care este infirm din cauza unei artrite, fiind nevoit să folosească două bastoane pentru a se putea deplasa, frații Lisei, și menajera ei, doamna Pettigrew, care este favorizată în testamentul lăsat de Lisa. După moartea acesteia, doamna Pettigrew merge să aibă grijă de Charmian, care este parțial senilă, în urma unui accident vascular cerebral. Aflată în casa cuplului, doamna Pettigrew începe să îl șantajeze pe Godfrey cu faptul că va scoate la lumină infidelitățile sale din trecut, și să o controleze pe Charmian, amenințând chiar că o va otrăvi. Până la finalul romanului, marea majoritatea a celor din grup vor primi cel puțin un apel telefonic misterios, al cărui mesaj final este întotdeauna "nu uita că trebuie să mori". În cartea sa, Spark oferă o interesantă tragico-comedie centrată pe natura îmbătrânirii, o reamintirea a propriei noastre mortalități, dar și a nevoii de a ne trata reciproc cu cât mai multă compasiune atât timp cât suntem încă aici.
Romanul lui Spark a avut parte și de o adaptare cinematografică, lansată în anul 1992, filmul fiind prezent la nenumărate festivaluri din întreaga lume, unde a câștigat multe premii prestigioase.
Cartea "Memento Mori" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în patru ediții, și anume: Univers (1973), Orizonturi (2022), Virago (2018) și Avon Books (1990).