Amintiri si povesti mai deocheate


Neagu Djuvara - Amintiri si povesti mai deocheate
Neagu Bunea Djuvara, cel mai expresiv și iubit istoric al culturii noastre, avea să se nască la București în 1916, la trei zile după ce țara intrase în Primul Război Mondial. Având origini aristocrate din partea mamei și aromâne din partea tatălui, pasiunea pentru cultură i-a fost insuflată încă din tinerețe.
Mulți cronici l-au descris ca fiind personajul care a scris cu cel mai mult patos despre istoria României, într-un mod autentic și expresiv. Studiile la Paris și viața trăită acolo l-au transformat într-un respectabil domn. A fost întotdeauna împotriva comunismului și a mișcării totalitare, condamnând violența din mijlocul acestora.
Pe lângă istorie a scris și o serie de opere filozofice, literatură dar și memorii. Cele mai remarcabile opere ale sale sunt și acum devorate de către pasionații din întreaga lume: “Amintiri din pribegie“, “Civilizații și tipare istorice“, “Între Orient și Occident“ și multe altele. S-a remarcat și în sfera diplomației, lucrând ca secretar și diplomat în mai multe regiuni. Cea mai reprezentativă experiență a sa în domeniu o reprezintă cei 23 de ani pe care i-a petrecut în Niger, ca și consilier diplomatic.
S-a întors la București imediat după căderea comunismului. În cei 26 de ani după reîntoarcere a scris cele mai multe opere, acestea răpindu-i mult timp întrucât lucrările sale erau meticuloase și pline de informații. A criticat des cercetările ce făceau referire la istoria poporului, considerând că acestea au accentuat sau suprimat anumite părți ale istoriei. Se stinge din viață în 2018, la vârsta de 101 ani.
Opera “Amintiri și povești mai deocheate“ a fost publicată inițial la editura Humanitas în anul 2009. Deși Djuvara și-a dorit ca aceasta să apară după ce moare, în cele din urmă s-a lăsat convins și a dat-o spre publicare la vârsta de 93 de ani. Cartea reunește o serie de memorii mai deocheate din viața istoricului. Întâmplările sunt deocheate însă pur românești. Djuvara a vrut să demonstreze că în orice moment îsi poate extinde publicul-țintă. Sunt evocate amintiri ale vremurilor de demult, scurgându-se de atunci 70-80 de ani.
Cea mai veche rememorare este cea din 1922, când autorul și-a petrecut vacanța cu mama și fratele său Răzvan, la mare. Sunt creionate figuri extrem de cunoscute precum doctorul Nicolae Lupu și verișoara sa Mona Mavrocordat, una din cele mai bune tovarășe de joacă. Momentele în care istoricul se joacă cu cele două surori Prodan, Elena și Mia, surprind primele scene de erotism copilăresc. Sunt rememorați și anii petrecuți la liceul din Franța, plini de aventuri și colegi iluștri.
Cele mai amuzante întâmplări sunt acelea cu Andrei Popovici, băiatul politicianului Mihai Popovici. Djuvara prezintă întâmplări cu un haz homeric, precum cea în care băiatul este surprins într-o cameră din Sinaia, în timp ce stătea în pat pe oala de noapte.
Djuvara a dorit să fie mai mult un scriitor de natură populară, dar în același timp extrem de rafinat. Criticii au susținut că memoria scriitorului este cea mai excelentă călăuză a sa, una pusă pe glume și gata să conducă către indiscreții.
În anticariatul nostru, opera poate fi regăsită în format broșat, de la edițiile Humanitas (2009) și Humanitas (2010).


sus