Neagu Djuvara - Intre Orient si Occident
Născut în București la data de 18 august 1916, la câteva zile după ce țara era oficial intrată în razboi, Neagu Djuvara a fost unul din acei titani care a vorbit cu pasiune și virtuozitate despre Romania și istoria ei. După ce a obținut licența în litere la Sorbona, a luptat cu vitejie în Al Doilea Război Mondial, fiind rănit aproape de Odessa.
A devenit simpatizantul  economiilor de piață libere și a democrației vest-europene, detestând dictatura și mișcările totalitare. S-a făcut remarcat în sfera diplomației, petrecând 23 de ani din viață ca și consilier al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine. Cea mai mare pasiune a sa a fost scrisul, publicând importante lucrări despre istoria românilor, teze filozofice și articole de jurnalism. A scris despre istoria poporului său cum nimeni altul nu a făcut-o, punând la îndoială cercetările făcute în perioadele interbelică și comunistă, considerând că unele momente ale istoriei au fost accentuate în scopul servirii claselor politice. Lucrări precum : “Între Orient și Occident“, “Cum s-a născut poporul român“, “Amintiri din pribegie“ și multe altele, l-au făcut pe Neagu Djuvara să devină unul din cei mai însemnați istorici ai României de secol XX.
La vârsta de 101 ani, la data de 25 ianuarie 2018, avea să se stingă din viață ultimul aristocrat al istoriei noastre.
Coincidență sau nu, “Între Orient și Occident“ a fost publicată în anul 1989 (Editura Humanitas), anul în care România avea să treacă în mod brutal de la comunism la o democrație parțială. Cu impresionantul său talent de a scrie, Djuvara ne transferă în Țările Române din perioada 1800-1848. Subiecte precum relațiile dintre fanarioți și boierime, înscăunarea domnitorilor sau economia acelor vremuri, ne trimit în mod miraculos în mijlocul veacului ce tocmai a trecut. Pe de o parte autorul face o biografie a vieții religioase, a țărănimii și a robilor, iar pe de altă parte ne explică începutul urbanizării și efectele acesteia asupra categoriilor de mai sus.
Într-un interviu acordat la lansansare ediției ilustrate a cărții, Djuvara a mărturisit că a scris opera întrucât românii vremurilor noastre nu îsi cunosc istoria de acum 200 de ani. Cartea devine un simbol al generațiilor trecute, scoțând la lumină momentul crucial când în timpul unei singure generații, românii au trecut la civilizația occidentală. Autorul considera că occidentalizarea țării s-ar fi realizat “cu pasiune“, ceea ce ne face diferiți de vecinii noștri din alte țări. Sunt prezentate cele două provincii: Țara Românească și Moldova, care trec de la vechile obiceiuri aristocrate la moravuri occidentale. Totul se schimbă: sat, oraș, meșteșuguri, biserică, Djuvara creionând o adevărată imagine a oamenilor de atunci.
Românii au fost nevoiți să se îndrepte către Franța, care domina Europa în acele vremuri, istoricul menționând că a publicat cartea în special pentru francezi și occidentali în general. Opera a fost scrisă cu mult efort întrucât Djuvara se afla în Africa în acei ani. Documentarea a fost dificil de realizat, însă fratele său i-a venit în ajutor, trimițându-i cărți de la București.
Criticul Gabriel Liiceanu a recunoscut că opera este o încântătoare povestire a lui Djuvara, care marchează cu exactitate “trecerea de la o tipologie de civilizație la alta“.
Pentru cititorii pasionați de istorie, opera lui Neagu Djuvara poate fi găsită în anticariatul nostru sub mai multe ediții, dintre care amintim: Humanitas (2013), Humanitas (2007), Humanitas (1995).


sus