Neagu Djuvara - O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri
Neagu Djuvara, celebrul istoric și filozof român, unul din cei mai semnificativi urmași ai aristocrației din România, s-a născut în 1916 la București, fiind descendent al unei importante familii aromâne. În tinerețe a studiat la unele din cele mai mari școli din Franța, devenind un adevărat simpatizant al Mișcării Legionare. Ieșirile în afara țării l-au făcut să fie total împotriva dictaturii și a mișcărilor totalitare, devenind adeptul democrației vest-europene.
A scris în special importante lucrări despre istoria poporului roman, dar de-a lungul vieții a fost pasionat și de filozofie și jurnalism. Adeseori a pus la îndoială cercetările privind istoria perioadei interbelice și comuniste, susținând că scrierile istorice au fost accentuate în scopul servirii clasei politice. S-a făcut remarcat și în sfera diplomației, petrecându-și 23 de ani din viață ca și consilier al Ministerului Nigerian al Afacerilor Străine.
Printre cele mai importante opere ale sale se numără: “O scurtă istorie ilustrată a românilor“,  “Între orient și occident“, “Cum s-a născut poporul român“, lăsându-ne moștenire poate cele mai valoroase scrieri ale ultimului secol. Marele istoric s-a stins din viață în 2018, la vârsta de 101 ani, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu.
Opera “Scurtă istorie a românilor povestită celor tineri“ a fost publicată pentru prima dată în 1999 la editura Humanitas. Cartea a fost scrisă la Paris, Djuvara mărturisind că a scris-o pe genunchi, în metrou sau în tren, iar uneori chiar “lângă patul de suferință al fratelui său“. Scrierea a avut un succes atât de răsunător încât s-a vândut în România în peste 60000 de exemplare și a fost tradusă în șase limbi. Djuvara a fost impresionat de un număr atât de mare a traducerilor și era de părere că străinii au apreciat onestitatea cu care istoria a fost transpusă în interiorul operei.
Autorul transcende tonul academic și trece către o notă mai relaxată, povestind tinerilor adevărata istorie a românilor. Cartea reprezintă o sinteză originală și sinceră a celor mai importante momente din istoria noastră, scoțând la iveală o serie de întâmplări mai puțin cunoscute. Povestirea este una firească, care aduce în prim plan noi perspective, demontând diverse mituri. Inițial textul a fost unul vorbit, la scurt timp transformându-se în carte tipărită. Acest lucru ne face să percepem opera într-un mod nu foarte didactic, dar suficient cât să înțelegem ce s-a întâmplat cu adevărat în istoria românilor.
Imaginile create sunt dure, dar revelatoare: de la Mihai Viteazu care a purtat războaie cu ajutorul mercenarilor străini, la poporul român care a fost exclusiv înființat pe limbă, Djuvara ridică în discuție teme delicate, însă într-un limbaj la îndemână. Cartea este plină de date istorice, apar deseori portrete captivante ale domnitorilor, dar și aspecte din viața țăranilor care o duceau greu din cauza taxelor impuse. Momentul venirii lui Carol I în țară este fascinant surprins, Djuvara mărturisind că acesta a fost nevoit să intre în România cu un nume fals.
Autorul s-a adresat tinerilor cu o libertate aparte, scriind cu personalitate, explicându-le în cel mai simplu mod cum au stat lucrurile cu adevărat. Djuvara a fost uneori contestat de către critici, devenind subiectul dezbaterilor istorice. Cu toate acestea, a fost imposibil să nu i se recunoască autenticitatea și naturalețea cu care a scris.
Importanta lucrare poate fi găsită în anticariatul nostru în mai multe ediții, precum: Humanitas (1999), Humanitas (2007), Humanitas (2010).


sus