Filtre:
Edituri
 Ion Creanga(4) Tineretului(3) Cartea Romaneasca(2) Tedit FZH(1) Herra(1) Leon Alcalay(1) Literera a casei scoalelor(1) Romania Pitoreasca(1) Esotera(1) Tipografia Jockey Club(1) Abeona(1) Regis(1) Sport-Turism(1) Garamond(1)
Pret
  10 - 20 Lei (2)  20 - 50 Lei (2)
An aparitie
19072013
Limba
 Romana(20)
Coperti
 Brosate(17) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Bibliografia scolara(1) Candid(1)

Filtrează
Carti Nestor Urechia
Ordonează
Pagina: 1
Carti Nestor Urechia
Despre Nestor Urechia

Prozator si inginer roman, precum si membru al Miscarii cercetasesti din Romania, Nestor Urechia a fost fiul lui Vasile Alexandrescu-Urechia. El a fost autorul unor carti pentru copii si a unor monografii turistice. Din 1874 pana in 1885 a urmat liceul primar si gimnazial la un institut privat. In perioada 1886 - 1897 a mers la Ecole Polytechnique si Ecole des Ponts et Chaussees (Paris).

Povestea scurta Moartea lui P a fost prima sa publicatie, care a aparut in Literatorul in anul 1882. Intre anii 1898 - 1916 a raspuns de intretinerea drumului national Campina - Predeal. Din 1917 pana in 1920 a fost director in Ministerul Lucrarilor Publice. De asemenea, a condus Scoala pentru directorii de lucrari publice.

Apartinand societatii turistilor, hanului ratacitorilor si clubului turistic romanesc, prozatorul era un calator neobosit, pentru care „poezia orizonturilor” era un remediu pentru durere si tristete si se numara printre precursorii literaturii turistice romanesti. Cartea sa din 1916, Robinsonii Bucegilor, a castigat un premiu de la Academia Romana. Prima ascensiune pe munte a facut-o in compania lui Nicolae Gelepeanu, o renumita calauza a acelor vremuri, de care l-a legat o prietenie pentru tot restul vietii. Deasemeni, ghid pentru intreg abrupt al Bucegilor i-a fost Nicolae Butmaloi, vestit vanator de capre si cabanier la Casa Peştera.

Incantat ca nimeni altul de muntii Bucegi, scriitorul a dedicat acestora pagini literare de profunda poezie, mentionandu-i in numeroase conferinte publice. Intre 1926 - 1930 Urechia a fost si secretar-sef de editare a revistei Propilee literare, unde a folosit pseudonimul Ortens, N. Pan, Ortens Anineanu, Bucegicus, N. Jnepeanu, Stroie Miclescu si Nestor. Dintre numeroasele carti inchinate drumetiilor pe munte, studiului atent asupra florilor si a vietatilor marunte, amintim titlurile: Dragi sa ne fie muntii, Robinsonii Bucegilor (pentru care a castigat un premiu  de la Academia Romana), Zambetul pamantului, Fermecatoarea natura.

Opera: Zanele din Valea Cerbului sau povestile Pelesului; Vraja Bucegilor; Prietenele noastre, pasarile; Dragi sa ne fie muntii; Robinsonii Bucegilor; Gaze. Din lumea insectelor; Zambetul pamantului; Fermecatoarea natura (1924); Conferinte (1901); Un proiect de geografie sociala a Romaniei (1902); In Bucegi (1907); Dans les Bucegi (Dans les Bucegi, in traducerea fragmentelor lipsa de Gabrielle Danoux); Drumul Brasovului (1913).
Cărți populare scrise de Nestor Urechia: Vraja BucegilorZanele din Valea Cerbului

sus