Nestor Urechia - Zanele din Valea Cerbului
Inginer și prozator român, avea să atingă faima națională cu o serie de lucrări care vor fi aspru criticate la început. Se naște la București, într-o familie simplă, iar studiile primare le va urma în capitală. Ulterior, pleacă la Paris și urmează aici câteva cursuri de literatură și filozofie. Se va întoarce în România, iar mai târziu obține un post de profesor la Școala Națională de Drumuri și Poduri. Cochetează cu literatura și întreprinde numeroase cercetări de-a lungul vremii și reușește să colaboreze cu importante publicații locale. Se implică activ în conducerea și organizarea unui cotidian de succes și publică o serie de conferințe pe diverse teme de interes național. Cercetează și aprofundează latina și franceză și chiar se inspiră din clasicii literaturii universale pentru a crea și a aduce în fața publicului scrieri mărețe.
Călător neobosit, pornește în mai multe drumeții de-a lungul țării noastre și îl pasionează geografia munților. Va strânge toate amintirile într-un jurnal de călătorie și îl va publica câțiva ani mai târziu. Este acceptat în cercurile literare europene, iar ideile sale vin ca o gură de aer proaspăt peste cutumele scriitoricești ale veacului.
Cunoaște, de-a lungul vremii, o serie de personalități importante și poartă un respect deosebit clasicilor literaturii franceze, din care se va inspira în lucrările sale. O bună bucată de vreme, avea să încerce să aducă în atenția publicului o serie de poezii extraordinare. Cucerește audiența cu metaforele folosite și aduce un iz nou în publicațiile timpului. Scrie și literatura pentru copii, iar, mai apoi se întoarce către jurnalul de călătorie.
Publicată inițial în anul 1929, lucrarea pentru copii intitulată „Zânele din Valea Cerbului” avea să aibă încasări colosale în țară noastră, iar editura este nevoită să suplimenteze stocurile. Cartea este o lucrare dedicată, mai ales, copiilor, însă îi va fascina și pe adulți. Demnă de o poveste Disney, cartea este îndrăgită pentru manieră simplă de narare pe care o va folosi autorul, dar și pentru metaforele utilizate inteligent. O poveste plină de culoare, cu o acțiune simplă și delicată, care se desfășoară într-un cadru idilic, plin de farmec și populat de personaje parcă desprinse dintr-un vis.
Urechia transformă interesant orice cadru, adaugă magie și conturează o poveste nemaipomenită, plină de personaje colorate și deosebite. Cartea se adresează publicului de orice vârstă și este menită să ne întoarcă în trecut, în copilărie. Vom fi uimiți de puterea de evocare a scriitorului și de maniera în care acesta se raportează la evenimentele pe care le descrie ori de felul în care își construiește personajele. Cartea ajunge și pe micile ecrane, și pe scenele teatrele într-o reinterpretate de excepție. Astăzi, lucrarea poate fi consultată pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Ion Creangă (1977), Tineretului (1966), Esotera (1997).


sus