Niccolo Machiavelli, italianul ce avea să dea un alt sens istoriei și războiului, s-a născut pe 3 mai 1469 la Florența. Nu se știu prea multe despre copilăria sa, însă toți istoricii afirmă că a fost un elev model la limba latină predată de faimosul Paolo da Ronciglione. Apoi a absolvit cu brio facultatea din Florența și a devenit un împătimit al științelor umane. În 1498 este numit al doilea cancelar al Republicii Florența și de abia de aici viața sa prinde rădăcini. În următorii 14 ani Machiavelli va răspunde diplomatic de Florența și va călători la curțile regale din Europa pentru a rezolva probleme de politică sau etică.
Statul său avea parte în sfârșit de un guvern republican și nu de familia Medici care nu adusese nimic bun oamenilor. 18 ani a durat această fericire, timp în care Machiavelli a crescut sub patronajul gonfalonierului florentin Piero Soderini. În 1512, aliată cu trupele papale, Familia Medici dizolvă guvernul iar Machiavelli devine victima lor directa. Îl trimit într-un exil intern, iar în 1513 când se află că a conspirat împotriva lor, îl închid și îl torturează timp de câteva săptămâni. După acest episod, se retrage la ferma sa din afara statului și începe cariera în literatura. Între 1513 și 1515 scrie "Principele" însă aceasta va fi publicată post-mortem și va deveni cea mai cunoscută și vândută operă. După ce se va pensiona va începe să scrie și poezii sau teatru însă după un studiu destul de inofensiv al armate, publică în 1521 "Arta războiului" care va folosi trupelor interne și externe timp de mulți ani. Nici din gândirea politica nu a lipsit, cartea "Discursuri" fiind scrisă pe o perioada de 5 ani și relatând toate greșelile și toate modurile prin care se putea repara un guvern.
Machiavelli moare pe 21 iunie 1527 iar pe mormântul său va scrie "TANTO NOMINI NULLUM PAR ELOGIUM" adică "Nicio rugăciune nu e atât de mare pe cât e numele".
Cartea Istoriile Florentine este structurată în 8 mari capitole ce descriu în detaliu formarea orașului-stat Florența. Machiavelli, deținând funcții înalte în stat, a căzut în dizgrație când familia Medici a venit la putere, însă a încercat să se alieze cu ei pentru a-și salva propria piele dar și orașul. Cel ce și-a dat acordul pentru scrierea acestor istorii a fost însuși Papa Clement al VII-Lea, pe numele său Giulio de Medici.
Istoriile încep cu căderea Imperiului Roman de Apus și se termină cu moartea lui Lorenzo cel Magnific. Primul capitol relatează întâmplările petrecute în Europa pana în 1215 iar odată cu al doilea capitol începem sa aflam secretele istoriei. Buondelmonti / Donati și Uberti / Amidei au declanșat conflictul dintre guelfi și ghiboliți care a fost un mare impas în creștinism. Pana la capitolul V ne este relatată, destul de subiectiv, domnia familiei Medici, care a schimbat cursul istoriei iar după urmează o poveste fascinantă despre cum Florența a devenit un stat, din punctul de vedere al autorului, modern.