Dramaturg și poet de renume mondial, este unul dintre scriitorii legendari ai patriei noastre, iar scrierile sale sunt extraordinare. Viața, natura și familia sunt temele cele mai importante pe care autorul le abordează. Fiecare paragraf pe care îl notează este parcă rupt din sufletul său, iar patriotismul este o caracteristică care îl ca defini întreaga viață. În perioada de început a carierei sale literare, scrie sub diverse pseudonime, iar operele sale sunt primite cu entuziasm pe piață. Ulterior, își asumă identitatea și lucrează în colaborare cu mai multe edituri cunoscute. Este un vizionar complex, un artist viu, un pictor al neamului românesc, iar gloria sa va fi binemeritată. Pornește într-o căutare de sine nemaipomenită, iar istoria este tema centrală a primelor sale lucrări. Este interesat de ce au înfăptuit înaintașii săi, este un maestru al cuvintelor, iar poveștile sale sunt autentice li rupte din suflet de român autentic.
Lucrarea prezentă, scrisă în versuri, din dorința lui Crainic de a aduce un omagiu sufletului românesc, va fi tradusă în franceză și primită cu entuziasm la Paris. Aici scriitorul scrie despre viață, despre tradiții și obiceiuri românești, dar și despre dorința nemărginită de a se regăsi. De la trimiteri către glia strămoșească, la ode de bucurie și slăvire a poporului din care se trage – autorul este magistral în relatarea sa, iar scrierea va fi considerată una dintre cele mai bine de acest tip. În mod bizar, nebunia veacului este cuprinsă în numai câteva versuri, dar acestea au o însemnătate uriașă pentru autor, dar și pentru cititor. Publicul este cucerit de metaforele pe care le utilizează autorul, dar și de capacitatea de evocare a acestuia.
Povestea neamului său, dorința de reîntoarcere la glia strămoșească, uitarea, iubirea apropiaților, forța naturii și goana războaielor – toate acestea sunt cuprinse în această frumoasă odisee în versuri. Vom fi cuceriți de capacitățile de narare ale autorului, de latura sa patriotică, de emoția sa și de felul în care se raportează la toate acestea. Cumva, veacul său devine al nostru, al tuturor, iar realitatea și ficțiunea se vom îmbina magistral și de această dată. La o primă analiză, îl putem compara cu Alecsandri sau cu Labiș, dar este mai original și mai sensibil decât aceștia.
Fiecare vers are o însemnătate deosebită, fiecare categorie abordată ne trimite cu gândul spre alte veacuri și spre alte zări. În mod cert, emoția este folosită pentru a sensibiliza cititorii, dar și pentru a-i transpune într-un trecut necunoscut. Scrierea este sensibilă, iar cuvintele au sensuri duble adesea. Nimeni nu se poate lepăda de aceste versuri după ce le citește cu nesaț, iar poetul știe cum să-și pună amprenta asupra unei generații. Cine suntem și încotro mergem? Am avut o țară extraordinară, care însă s-a modernizat și a fost supusă transformării? Vom mai fi vreodată cei de odinioară? Acestea sunt întrebările pe care ni le punem de fiecare dată, iar lucrarea aceasta caută să ne ofere răspunsuri. Pe site-ul nostru, opera este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1998), Meridiane (2001), Venus (1999).