Poet, dramaturg și politician român, Danilov este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din spațiul academic al țării noastre. Scrie cu precădere poezie și proză scurtă și predă cursuri de literatură clasică la Universitatea București. Este interesat de limbile străine vechi, de dialectele pierdute și de dialectul liniar B, în care vor fi redactate plăcuțele găsite la Troia.
Călătorește mult atât în țară, cât și peste hotare și culege de peste tot inspirația pentru scrierile de mai târziu. Este, adesea, atras de artă și cinematografie, iar lucrările sale sunt un adevărat festin vizual și literar. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar lucrarea sa de debut avea să fie publicată în revista Dialog. Face furori pe piață cu poeziile sale, care vor fi preluate de toate revistele importante ale țării noastre și, ulterior, traduse în mai multe limbi străine.
„Ambasadorul invizibil” este unul dintre cele mai bune romane semnate de Danilov și cu care își va câștiga faima internațională. Autorul construiește o scriere memorabilă, plină de fantome ale trecutului și populată de fel și fel de personaje stranii. Petru cel Mare, Ivan cel Groaznic, Vlad Țepeș sau Dante sunt numai câteva personaje emblematice pe care autorul le aduce în fața unui public, care nu înțelege firul istoriei. Metamorfozele sunt atent expuse în fața publicului, iar istoria recentă se îmbină cu istoria unui trecut îndepărtat. Manuscrisul devine greoi în câteva puncte, iar cititorul este pus în încurcătură, nesigur și avid să afle deznodământul. Romanul va satisface cu atenție chiar și cele mai exigente gusturi, iar autorul va îmbina extraordinar desuetul cu modernul. Vii și morții se mănâncă între ei pentru ca imaginile lor să dăinuie mărețe în manuscrisele istorice.
Lucrarea are un aer gotic și chiar amintește de lucrările tenebroase ale lui Edgar Allan Poe, însă Danilov mizează totul pe cartea istoriei și pe trecutul națiunilor. Casa Romanovilor este adusă în prim plan, nebunia lui Petru cel Mare ori câteva personaje din Shakespeare, toate într-un amalgam de idei, care mai de care mai interesante și mai complicate. Pe alocuri, scriitorul mai introduce și personaje fictive, care au rolul de a condimenta acțiunea. Alexei, un nebun fără leac, susține că este fiul ultimului țar al Rusiei și dorește să ducă mai departe moștenirea acestuia.
Lucrarea nu este nici pe departe una facilă ori simplu de perceput și interpretat, însă va cuceri iremediabil audiența și criticii literari de pretutindeni. Autorul rescrie anumite pasaje și adaugă și câteva artificii literare, care vor face acțiunea să explodeze.
Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este disponibilă în mai multe ediții Polirom (2010), Polirom (2018).