Nichita Stănescu s-a născut pe 31 martie 1933 la Ploiești și va face parte din familia faimosului fizician rus Nikita Cereaciuchin, de unde a preluat și numele. Urmează liceul în orașul natal apoi se mută la București pentru a studia filologia la Universitate. În ultimul an se căsătorește dar mariajul va dura numai un an, totuși în la zece ani distanță se recăsătorește cu Doina Ciurea căreia îi va dedica volumul de poezii "O viziune a sentimentelor". După cea de a doua despărțire a devenit dependent de alcool, de vodcă mai precis, dar a fost împreună și cu Gabriela Melinescu până când s-a stins din viață pe 12 decembrie 1983 din cauza crizelor hepatice. Călătoria în lumea literară începe în 1955 cu volumul Argotice care va fi publicat de abia după anii '90. La doi distanță își are debutul în publicațiile Tribuna și Gazeta Literară cu câteva poezii iar datorită succesului pe care îl are devine și redactor la cea din urmă. În 1960 publică în sfârșit primul său volum de poezii "Sensul iubirii" ce va avea succes iar la cinci ani distanță apare "Dreptul la timp". Criticii au spus de-a lungul timpului că a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură din Suedia alături de alți scriitori celebri datorită desecretizării voturilor ce se face la 50 de ani distanță. Pe lângă acesta, a câștigat 4 Premii ale Uniunii Scriitorilor, Premiul Gottfried von Herder și Premiul Cununa de aur. Autorul a ajuns unul cunoscut de abia după moartea sa și în momentul de față este chiar unul dintre cei ce se studiază pentru examenul de bacalaureat. Stilul său simbolist și metaforic a acaparat atenția cititorilor și a reușit să ajungă în inima oricui.
Colecția de poezii "Belgradul în cinci prieteni" a apărut pentru prima dată în anul 1971 la editura București. Urmează apoi ediția din 1972 a editurii Dacia, ediția din 1996 oferită de editura Eminescu și ediția din 2014.
Alături de Anghel Dumbrăveanu, Petre Stoica, Adam Puslojić și Srba Ignjatović a stat o perioadă la Belgrad așa că a deci să scrie câteva poezii ce vor descrie evenimentele întâmplate în perioada respectivă. Prima dată volumul va apărea în Iugoslavia și mai apoi în România, pentru că după cum ați văzut prietenii săi nu erau majoritatea români. Treisprezece poezii ne vor încânta sufletul și ochii, unele fericite și altele ce ne vor face să contemplăm puțin, printre ele nunărându-se Poetul ca și soldat, Puțină sticlă colorată sau Ce fel de tren.