Scriitor, romancier și publicist contemporan, avea să câștige faima internațională cu o serie de scrier desăvârșite, care mai de care mai interesante și mai captivante. Este interesat cu precădere de istoria patriei sale încă din anii adolescenți, dar se rezumă în a face fel și fel de cercetări pe cont propriu.
Este membru de seamă al Academiei Române și reușește să dea naștere unor manuscrise de-a dreptul extraordinare, care îl vor propulsa în topul celor mai căutați scriitori români ai vremurilor sale. Primele sale lucrări nu au fost luate în seamă de intelectualitatea vremurilor și chiar a fost contestat pentru părerile sale reformiste și realiste. Este unul dintre cei mai puternici vizionari ai societății sale, iar poveștile pe care le născocește îi vor aduce ura semenilor săi. Se ține departe de scena politică, dar, fără să vrea, este atras în fel și fel de scandaluri. Reputația nu îi este pătată însă, iar popularitatea sa începe să sporească și dincolo de granițele țării.
Breban este pasionat de societatea în care trăiește și se lasă condus de sentimente patriotice când realizează radiografia țării sale. Este pasionat și atent în limbaj, vizionar și dispus să aducă în fața publicului fel și fel de informații prețioase. În romanul de față, Breban ne vorbește despre teama omului de rând de a nu se integra în societate, despre chinurile sufletești ale mulțimii, despre goana cotidiană și alergătura către construirea unui viitor. În anii 1960, muncitorimea lupta să iasă la liman, să găsească calea către supraviețuire, să învețe o meserie și să-și depășească astfel condiția.
Astfel, autorul este concentrat să facă radiografia societății sale și să expună calitățile și defectele personajelor sale. Francisca este personajul central al lucrării sale, iar imaginea acesteia ne va cuceri încă de la primele paragrafe. Femeia este născută pentru a sluji prin casele celor bogați, însă nu acesta este viitorul pe care și-l dorește. Deși provine dintr-o familie înstărită, cu puternce valori morale și înalte idealuri, femeia și-ar dori să trăiască simplu și să își croiască singură in drum în viață. Pasională, inteligentă și plină de farmec, femeia reușește să acceadă spre înalta societate și să își atingă treptat scopurile.
Când fata îl întâlnește pe Chilian, un angajat deștept al uzinei la care lucrează, situația iese de pe făgașul normal, iar rolurile se schimbă. Între cei doi se leagă, pentru început, o prietenie trainică, care se va transforma într-o duioasă poveste de iubire. Bărbatul o transformă pe Francisca, o determină să-și depășească temerile, să-și îndeplinească visul și să meargă întotdeauna mai departe. Calea celor doi îndrăgostiți este presărată cu obstacole, iar nebunia care se creează în jurul poveștii lor ne va copleși.
Breban este, pe alocuri, romantic și chiar sensibil din cale afară. El realizează cu îndemânare portretul celor doi îndrăgostiți și pune accent deosebit pe contextul socio-politic în care se desfășoară povestea acestora.
Cartea se va bucura de mare succes atât în țară, cât și în străinătate, fiind tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Pe site-ul nostru aceasta este disponibilă în următoarele ediții: ErcPress (2010), Editura pentru Literatură (1967).