Filtre:
Edituri
 Politica(96) Meridiane(7) Militara(2) Sport-Turism(1) Stadion(1)
Pret
  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19651989
Limba
 Romana(104) Engleza(5) Franceza(2) Germana(1) Spaniola(1)
Coperti
 Brosate(58) Cartonate(51) Cartonate si supracoperta(4)
Colectii

Filtrează
Carti Nicolae Ceausescu
Ordonează
Economia Romaniei Socialiste -30% Vezi detalii Economia Romaniei Socialiste IN STOC Pret: 50,00Lei 35,00 Lei
Pagina: 12345
Carti Nicolae Ceausescu
Despre Nicolae Ceausescu

Nicolae Ceausescu (n. 26 ianuarie 1918 - d. 25 decembrie 1989) a fost un politician, presedinte si lider comunist roman. A fost secretarul general al Partidului Comunist Roman (1965 - 1989) si al doilea si ultimul lider comunist al Romaniei. El a fost, de asemenea, seful statului tarii din 1967, ocupand functia de presedinte al Consiliului de Stat si, din 1974, presedinte al Republicii, pana la rasturnarea si executarea sa in Revolutia romana din decembrie 1989, parte a unei serii de revolte anticomuniste si anti-sovietice din Europa de Est in acel an.

Membru al miscarii romane comuniste de tineret la inceputul anilor 1930, Ceausescu a fost incarcerat in 1936 si din nou in 1940 pentru activitatile partidului sau comunist. In 1939 s-a casatorit cu Elena Petrescu, activista comunista. In timp ce se afla in inchisoare, Ceausescu a devenit un protejat al colegului sau de celula, liderul comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, care va deveni liderul comunist necontestat al Romaniei incepand din 1952. Iesind din inchisoare in august 1944, cu putin timp inainte de ocupatia sovietica a Romaniei, Ceausescu a servit ulterior ca secretar al Uniunii Tineretului Comunist (1944–45). In anul 1947, dupa aderarea deplina a comunistilor la putere in Romania, a condus mai intai la ministerul agriculturii (1948–50), iar din 1950 pana in 1954 a ocupat functia de viceministru al fortelor armate cu rang de general major. Ceausescu a ajuns in cele din urma sa ocupe a doua pozitie cea mai inalta in ierarhia partidului, detinand functii importante in Politburo si Secretariat.

Odata cu moartea lui Gheorghiu-Dej in martie 1965, Ceausescu a reusit sa conduca Partidul Comunist al Romaniei ca prim secretar (secretar general din iulie 1965); odata cu asumarea presedintiei Consiliului de Stat (decembrie 1967), el a devenit si sef de stat. El a castigat in curand sprijin popular pentru cursul sau independent, nationalist, care a contestat in mod deschis dominatia Uniunii Sovietice asupra Romaniei. In anii 1960, Ceausescu a pus practic capat participarii Romaniei la alianta militara a Pactului de la Varsovia si a condamnat invazia Cehoslovaciei de catre fortele Pactului de la Varsovia (1968) si invazia Afganistanului de catre Uniunea Sovietica (1979). In 1974, Ceausescu a fost ales in noul post de presedinte al Romaniei.

Politia sa secreta a mentinut controale rigide asupra libertatii de exprimare si a presei si nu a tolerat nici o disidenta sau opozitie interna. In martie 1983, Consiliul de Stat a hotarat inregistrarea masinilor de scris si multiplicat. Pentru a preveni utilizarea lor de catre persoane ce „reprezinta un pericol pentru ordinea publica ori securitatea statului”, posesia si folosirea lor au fost strict reglementate. In speranta de a spori populatia Romaniei, in 1966 Ceausescu a emis Decretul 770, o masura care a evitat in mod eficient contraceptia si avortul.

In efortul de a achita marea datorie externa pe care guvernul sau a acumulat-o in cadrul proiectelor sale industriale gresite din anii '70, Ceausescu a comandat in 1982 exportul unei mari parti a productiei agricole si industriale a tarii. Lipsa extrema rezultata de alimente, combustibil, energie, medicamente si alte necesitati de baza au scazut drastic nivelul de trai si au intensificat tulburarile. Ceausescu a instituit, de asemenea, un vast cult al personalitatii si si-a numit sotia si alte rude in functii inalte, in guvern si partid.

La 17 decembrie 1989, regimul lui Ceausescu s-a prabusit dupa ce a ordonat fortelor sale de securitate sa traga asupra manifestantilor antiguvernamentali din Timisoara. Manifestarile s-au raspandit la Bucuresti, iar pe 22 decembrie armata romana a trecut de partea manifestantilor. In aceeasi zi, Ceausescu si sotia sa au fugit din capitala cu un elicopter, dar au fost prinsi si luati in custodie de fortele armate. La 25 decembrie, cuplul a fost judecat in graba si condamnat de un tribunal militar special, sub acuzatia de genocid si alte crime. Ceausescu si sotia sa au fost apoi impuscati de un pluton de executie.

Lucrari: Romania pe drumul construirii societatii socialiste multilateral dezvoltate, Pedagogia cu aplicatii la educatia fizica, Rolul educatiei fizice in formarea omului, Venitul national si cresterea nivelului de trai, Cuvantare, Raport la Conferinta Nationala a Partidului Comunist Roman 7-9 decembrie 1977, Raport la cel de-al XII-lea congres al Partidului Comunist Roman, Expunere la sedinta comuna a Consiliului National al Oamenilor Muncii si a Consiliului National al Agriculturii, Cuvantare la adunarea solemna omagiala consacrata aniversarii zilei de nastere, Expunere la sedinta comuna a Plenarei Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Expunere cu privire la unele probleme ale conducerii activitatii economico-sociale, Fortele motrice ale progresului social in epoca contemporana.


sus