Nicolae Densusianu - Dacia preistorica
Dacia preistorică, scrisă de Nicolae Densușianu, a apărut în anul 1913 la București, inițial într-un singur volum de 1.152 de pagini. În 1986 cartea a apărut într-un volum la Editura Meridiane și un an mai târziu sub același format la Editura Enciclopedică. În anul 2000 a apărut și la Editurile Obiectiv și Mentor, la prima sub format de 6 volume. Dacia preistorică, o lucrare extrem de controversată, și-a atras de-a lungul timpului multe critici din partea oamenilor de știință.
La fel ca și Bogdan Petriceicu Hașdeu, a atribuit ideile generației sale epocii anterioare și a avut obsesia elucidării începutului istoriei românilor, întreprindere în cursul căreia a apelat, în lipsa izvoarelor sigure, la tradiții, legende și folclor. A lucrat un sfert de secol la cartea Dacia preistorică, apărută postum, în 1913, care a fost descrisă de istorici contemporani și ulteriori drept o lucrare de fantezie. Dacă la momentul publicării opul a suscitat doar emulația unor istorici amatori, lovindu-se de profesionalismul școlii critice, el a devenit în timpul regimului comunist o sursă a curentului protocronist.
În cele circa 1.200 de pagini autorul dezvoltă teoria unei civilizații preistorice avansate, pe care Densușianu o numește civilizația pelasgă, cu leagănul în spațiul României de astăzi și care ar fi dat naștere (în viziunea autorului) întregii civilizații europene.
Alexandru D. Xenopol afirma că "Teoria autorului că dacii ar fi închegat întâia civilizație a omenirei arată că avem a face cu un product al șovinismului și nu cu unul al științei".


sus