Scriitor, eseist și om de litere, poate unul dintre cei mai cunoscuți din țara noastră, avea să cunoască o faimă internațională cu scrierile și prelegerile sale. Numele lui Iorga este cunoscut pretutindeni, iar cugetările sale ne ghidează și astăzi, multe dintre textele sale fiind studiate în cele mai importante universități ale Europei. Personalitate marcantă a secolului al XX-lea, Iorga ocupă diverse funcții publice și este iubit și criticat deopotrivă. Adesea, este copiat de adversarii politici și judecat pentru diverse poziții vehemente pe care le adoptă de-a lungul timpului.
Predă la București și la Paris și este considerat unul dintre cei mai aprigi gânditori ai veacului său. Va fi comparat cu Voltaire, dar originalitatea sa îl va îndepărta de francezul de geniu. Este membru fondator al Partidului Național Democrat și personalitate activă în scena politică a veacului său. De departe, crede în națiunea sa și se declară un patriot convins, deși, mai apoi, va renunța la politică pentru a se dedica întru totul scrisului.
Este pasionat de cultură și literatură bizantină, de istorie veche și citește manuscrise întregi despre civilizațiile dispărute. Cultura bizantină reprezintă un izvor puternic de inspirație pentru autor, iar mare parte din lucrările acestuia vor fi concentrate asupra acesteia. Secolele bizantine, arta și civilizația sunt câteva aspecte pe care autorul nu le va neglija în lucrarea sa. Cartea va fi privită cu suspiciune de media internațională, iar numele lui Iorga este vehiculat în mai toate ziarele vremii.
Până la căderea Imperiului Bizantin, acesta reprezenta leagănul civilizației orientale, iar câteva personalități ale acestei perioade vor marca imaginarul colectiv pentru totdeauna. Treptat, Iorga ne descrie viața în vremea aceea, ne vorbește despre Teodora, împărăteasa Bizanțului, dar și despre principalele schimbări politice și economice. Reforme politice și sociale, trădări și relații complicate, toate acestea sunt atent exploatate de Iorga în manuscrisul de față.
Lucrarea este atent documentată, se întinde pe mai bine de 2000 de pagini, iar cititorul este purtat într-o călătorie fără cale de întoarcere, din care va acumula informații prețioase. Suntem martorii unei istorii pe care nu am trăit-o, dar care a influențat generații. Aflăm informații cruciale despre personalități care au schimbat cursul istoriei pentru totdeauna și luăm parte la schimbări dramatice.
Tradusă în peste 40 de limbi de circulație internațională, lucrarea va fi întoarsă pe toate părțile, iar ideile lui Iorga vor fi preluate de scriitorii aflați la început de drum. Tradiționalul și modernul se îmbină extraordinar, iar rezultatul va fi unul neașteptat. Lacunele istoriei, întoarcerile și trimiterile către trecut sunt și ele aduse în discuție, iar Iorga dovedește o forță de evocare nemaipomenită. Treptat, suntem purtați spre finalul manuscrisului, iar ideile autorului sunt acum și mai dense, și mai bine construite.
Pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Editura Enciclopedică Română (1974), Corint (2021).