Publicată în 1994 cartea lui Nicolae Steinhardt este, de fapt, un volum de convorbiri între însuși scriitorul și Nicolae Băciuț. Fiind un volum diferit față de tot ceea ce a publicat anterior, se va îndrepta îndeosebi către publicul dedicat al scriitorului. Cei care i-au urmărit îndeaproape parcursul, vor fi șocați de puterea de evocare a noului Steinhardt.
„Între lumi” este cumva o descriere a luptei dintre rău și bine, dintre putere și slăbiciune, dintre real și imaginar. Fratele Nicolae se lasă purtat la marginea dintre cele două lumi și reușește cumva să le parcurgă pe amândouă. Pe de o parte avem trecutul său în lumea simpla, guvernată de un sistem comunist imposibil de înțeles și acceptat, iar de partea opusă avem lumea de la mănăstirea Rohia. Liniștea chiliei sale și singurătatea absolută sunt două elemente fundamentale în creația lui Steinhardt. Scriitorul reușește să se îndepărteze de tot ceea ce l-a măcinat în trecut și are puterea de a ierta oamenii care l-au trădat. Aici vorbim despre o forță interioară extraordinară și despre o bunătate născută din prea multă suferință.
Departe de lumea dezlănțuită, în umbra regimului dictatorial, Steinhardt reușește să își facă vocea auzită și să își propage învățăturile, deși scrierile sale vor fi supuse cenzurii. Am putea afirma chiar că fratele Nicolae a trăit bună bucată de vreme între aceste două lumi despre care ne vorbește. Alegând calea credinței va face însă cea mai bună alegere a sa, iar îndepărtarea de sfera politică îi va aduce liniște și revoltă, deopotrivă. Căci, arestarea sa a fost, într-adevăr, un complot pus la cale de mai marii politicii românești la vremea respectivă.
În acest manual, Steinhardt reunește cele mai de preț convingeri și învățături și dorește să le împărtășească publicului. Cartea este o confesiune deliberată, un strigăt de eliberare al autorului cândva captiv al propriei minți, și al propriei patrii. Mai târziu, după căderea comunismului, Steinhardt va declara că nu își urăște opresorii, ba chiar i-a iertat.
Reflexiile sale despre viață și lumea de dincolo au un puternic impact emoțional asupra cititorului de rând. Învățăturile sale vor fi purtate până peste hotare, date mai departe tinerilor studenți și studiate intens de către dascăli. Cartea, supusă inițial cenzurii ceaușiste, va avea încasări record la numai câteva săptămâni de la apariție, iar, mai târziu, va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională. Treptat, „Între lumi” se situează între cele mai prețioase manuscrise ale literaturii române, iar moștenirea lăsată de Steinhardt va fi una extraordinară.
În rafturile anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții, dintre care amintim următoarele: Libris Editorial (2016), Dacia (2001).