Nicolas Bouvier s-a născut la data de 6 martie 1929 și a murit pe 17 februarie 1998, a fost un fotograf și scriitor elvețian, pasionat de călătorie. Cel mai mic dintre cei trei copii ai familiei, Nicolas s-a născut în Grand- Legacy lângă Geneva. El a crescut într-un mediu deschis către artă și intelectualitate, tatăl său fiind bibliotecar și mama lui, bucătar. Încă de mic copil a iubit să îi citească pe Jules Verne, Jack London, Fenimore Cooper și, începând de atunci, și-a dorit să crească și să cutreiere lumea în lung și-n lat. Începând cu anul 1946, Bouvier a plecat în mici excursii în Toscana, Laponia, Provence, de la care a luat o scurtă pauză atunci când s-a înscris la Universitatea din Geneva pentru a studia Litere și Drept. Călătoriile sale prin toată lumea l-au încurajat să înceapă să scrie lucrurile pe care le-a văzut și pe care le-a trăit descoperind noi peisaje și noi culturi. Fără a mai aștepta rezultatele examenului de licență, Nicolas și-a făcut bagajele și a plecat împreună cu amicul său, Thierry Vernet, într-o nouă expediție, prima oprire fiind în Iugoslavia. Cei doi vor vizita Turcia, Iran și în Pakistan se vor despărți. Nicolas își continuă singur drumul și în Bombay află că a luat examenul cu brio și este acum licențiat în Drept și Litere. În anul 1955 el vizitează insula Sri Lanka unde poposește timp de șapte luni. Se pare că aventurile pe care le-a trăit aici îl vor bântui pentru treizeci de ani. După acest itinerariu memorabil, el pleacă să descopere Japonia. Aici găsește o țară în plină schimbare, dar care îl convinge să revină de mai multe ori.
Scrie pentru prima dată despre călătoria sa aici în anul 1967 în lucrarea numită “Japon”. După alte vizite pe minunata insulă asiatică, în anul 1975 el reeditează prima lucrare și publică acum romanul “Chronique japonaise”, tradus în limba engleză în anul 1992.
În țara noastră, romanul “Chronică japoneză” este publicat pentru prima dată în anul 1995 de editura Humanitas, care publică o nouă ediție a acestuia și în anul 2006. Găsești acest titlu pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți, precum și alte opere ale autorului.
“Cronică Japoneză” este o carte în care naratorul ne prezintă cultura niponă văzută cu proprii săi ochi, o reeditare a istoriei japoneze din perspectivă occidentală. Romanul de față este o istorisire clară, atentă la detalii a amintirilor unui călător dornic să arate lumii întregi o parte cât mai pură a societății japoneze.