Despre Nikos Kazantzakis
Nikos Kazantzakis s-a nascut la Iraklion, in insula Creta, unde a fost si inmormantat. A devenit cunoscut in 1964 cand a fost lansat filmul Zorba grecul, bazat pe romanul cu acelasi nume.
Intre 1897-1899 familia Kazantzakis este nevoita sa se refugieze pentru doi ani in Marea Egee din cauza rascoalei cretane impotriva stapanirii turcesti. Timp de doi ani, tanarul Nikos urmeaza cursurile colegiului francez din insula , condus de calugari franciscani. Invata franceza si italiana si se familiarizeaza cu civilizatia occidentala. Revenit in insula natala, isi continua studiile la gimnaziul din Iraklion. Mai tarziu, studiaza Dreptul la Atena. Intre 1902 - 1906 urmeaza Dreptul la Universitatea din Atena, apoi, timp de doi ani, isi continua studiile la Paris, unde ia parte la cursurile filosofului Henri Bergson.
In 1906 debuteaza in lumea literelor cu eseul Boala veacului, aparut in revista Pinakothiki, sub pseudonimul Karma Nirvami. Publica sub acelasi pseudonim si primul volum in acest an: Sarpe si crin, o nuvela de mari dimensiuni (95 de pagini), cu influente din D'Annunzio. Semneaza, pe parcursul anului 1907, sub pseudonimul Akritas, cronici in cotidianul atenian Akropolis. Din cauza situatiei materiale, vesnic precare, a fost nevoit sa-si castige existenta prin scris. A strabatut Grecia si lumea in lung si-n lat, calatorind ca niciun alt scriitor grec. Vesnic aflat in conflict cu autoritatile din tara pentru opiniile sale indraznete (era atasat ideilor de stanga, asemenea prietenului sau Panait Istrati) si desi a indeplinit o vreme si functii publice, a gasit mai multa pretuire in strainatate decat in Grecia.
A fost nominalizat in mai multe randuri la Premiul Nobel. In 1956 a primit Premiul pentru Pace la Viena. A fost creatorul unei opere de dimensiuni impresionante in jumatatea de secol daruita literaturii (Odiseea). O continuare moderna ce contine 33.333 de versuri (anul 1938), proza (romane care sunt tot atatea momente de referinta ale literaturii secolului XX intre care: Hristos rastignit din nou, 1948; Ultima ispita a lui Hristos, terminat in iulie 1951, dar publicat in Grecia in 1955 si Capitan Mihalis, 1953), dramaturgie, memorialistica (autobiografia Raport catre El Greco, aparuta dupa moartea sa in 1961); cartile de calatorie ale lui Kazantzakis (care au reputat, de asemenea, un mare succes), eseuri si traduceri (Divina Comedie, Iliada, Odiseea etc.). S-a bucurat de celebritate in lume ca niciun alt autor grec, detinand recordul de traduceri in peste 100 de tari.