Memoria ca zestre


Nina Cassian - Memoria ca zestre
Apărută inițial în 2003, structurată în 3 volume, cartea semnată de Nina Cassian avea să beneficieze de un succes extraordinar. Romanul este un manifest pentru viață, pentru libertate și pentru libera exprimare. Manuscrisul este o autobiografie a autoarei, o pagină din jurnalul fabulos al vieții sale. Cartea este redactată într-un limbaj simplu, însă există o doza mare de duritate în exprimarea autoarei o realitate a zilelor sale, cumva subiectivă și greu de digerat.
Nina Cassian își prezintă cele mai importante momente din viață, explorate intens, fără camuflaj sau alte ascunzișuri. Am putea afirma, fără teama de a greși, că autoarea nu se teme să expună părțile mai puțin pozitive ale existenței sale. Memoria Ninei este o descriere nemaiîntâlnită, o exploatare a trecutului și o formă de destăinuire incredibilă.
Jurnalul prinde viață după lungile călătorii ale scriitoarei, iar fiecare experiență contribuie la formarea profesională și personală a acesteia. Cele trei volume autobiografice sunt completate într-un stil aparte și condimentate cu tot soiul de paranteze interesante. Observăm tendința scriitoarei de a integra în povestea sa câteva personaje, inspirate din propria-i realitate, însă schimbându-le numele și adăugând o notă ficțională. Pe alocuri, avem reflecții personale ale autoarei, întregi pledoarii pentru libertate și speranță, păreri despre religie și spiritualitate, ba chiar trimiteri către epoci trecute, care au fascinat-o dintotdeauna.
Cărările vieții Ninei Cassian sunt explorate atent de către cititorul avid să știe cât mai multe informații. Astfel, el pătrunde timid în universul mistic al scriitoarei și încearcă să priceapă ideile și fricile acestei femei talentate. Titlul opere este inteligent ales, caci în accepțiunea Ninei, memoria este o zestre, singura care îi este lăsată omului pe pământ. Atitudinea umila a autoarei va fi surprinzătoare, într-o lume atât de superficială. Cassian tratează problemele sufletului și vorbește despre o regăsirea a sinelui, subiect straniu în literatura vremurilor. De asemenea, scriitoarea vorbește despre puterea inimaginabilă a femeilor într-o lume condusă și dominată de bărbați. Teza sa pentru valorificarea memoriei este de-a dreptul genială, iar cititorii vor avea parte de un adevărat festin literar.
Fără a fi feministă ori a adopta poziții radicale, Nina Cassian atinge subiecte sensibile și explorează atent universul interior al omului. Cartea va fi rapid introdusă în topul celor mai căutate opere, iar vânzările vor crește considerabil în numai câteva luni de la apariția pe piață a manuscrisului.
Într-un interviu pentru o gazetă britanică, scriitoare amintește care i-au fost sursele de inspirație cele mai prețioase și face referire la occidentali și la tot soiul de oameni cultivați pe care viața i-a pus în cale. Cartea se află pe rafturile noastre în mai multe ediții, după cum urmează: Institutul Cultural Român (2005), Tango (2010).


sus