Sexagenara si tanarul


Nora Iuga - Sexagenara si tanarul
Una dintre cele mai cunoscute scriitoare ale secolului trecut și prezent din țara noastră este chiar doamna Nora Iuga. Aceasta s-a născut pe 4 ianuarie 1931 la București și a reușit să uimească cu textele sale de o discreție și pasiune deosebită. Datorită acestui lucru a fost decorată cu zeci de premii cum ar fi Premiul Uniunii Scriitorilor în 1980 și 1994, Premiul Revistei Cuvântul sau Premiul Friedrich Gundolf de două ori, dar haideți să vedem cum a inceput această poveste frumoasă. A studiat la secția de germană a Universității din București și a profesat ca profesoară timp de un an, apoi s-a mutat la Biblioteca Centrală de Stat pentru a fi bibliografă timp de nouă ani. În această perioadă a început să își asculte tatăl ce cânta la pian și să simtă că acele note au nevoie de cuvinte care să le scoată în evidență și mai bine. Așa a publicat primul volum de poezii, Vina nu e a mea, în 1968, urmat la doi ani de Captivitatea cercului. Va fi apoi editor la Editura Enciclopedică și va începe să scrie articole pentru două ziare germane. Din 1971 va face parte din Uniunea Scriitorilor, formațiune în cadrul căreia începând cu anii 2000 va fi secretară. Din 1985 va fi declarată scriitoare profesionistă datorită romanelor scrise, adică Lebăda cu două intrări, Săpunul lui Leopold Bloom sau Harald și luna verde. Din 2010 va avea și blogul online numit Girafa albastră, astfel devenind cel mai în vârstă blogger din România.
Romanul "Sexagenara și tânărul" a fost publicat pentru prima dată în 2000 de către editura Albatros. Urmează apoi edițiile Polirom din 2003 și 2010, colecția Top10+.
O bătrână și un tânăr cu ochi verzi stau față în față. E că și cum trecutul și viitorul s-au întâlnit și au început să își povestească dramele. Sunt atât de opuși dar cu toate astea dialogul lor merge ca uns...Bătrâna, pe numele său Ana, începe să își povestească viața, despre soțul său, prietena sa cea mai bună sau cel mai mare dușman iar tânărul o ascultă intoxicându-se cu fum țigărilor. O senzație de neliniște începe să își facă apariția când cei doi ajung să spună lucrurilor pe nume și să simtă că ceea ce au ei este interzis. E că și cum ai parcurge jurnalul unei adolescente ce de abia așteaptă să cadă în păcat, iar atunci când o face regretă până trece în neființă.


sus