Cunoscut la nivel național și internațional pentru scrierile sale cu tentă politică și istorică, Octav Dessilă se va remarca și cu o serie de romane de-a dreptul extraordinare. Implicat în confruntările politico-sociale ale vremurilor sale, mândru reprezentant al clasei conducătoare și inteligent om de litere, Octav Dessilă lasă României o moștenire literara extraordinară.
Călătorește destul pentru a-și crea propriile modele și pentru a culege inspirația de care are nevoie mai apoi. Se îndreaptă către un curent literar pe care nu l-am cunoscut încă și are onoarea să întâlnească diverse personalități, care îi vor marca viața și activitatea profesională. Treptat, ajunge in vizorul criticilor pentru ideile sale mai puțin conservatoare și pentru rolul pe care îl va oferi femeii în operele sale de căpătâi. După lucrarea „Zvetalana” ia o pauză serioasă de la astfel de scrieri și se întoarce către jurnalele pe care le-a păstrat de-a lungul timpului. Cumva, oprimarea celor care aveau curajul să vorbească deschis despre minusurile societății nu îl speria pe Dessilă, însă ideea că nu ar mai putea scrie la fel de liber îl frământa.
În opera denumită metaforic „Noroiu”, scriitorul revine la ideile sale noi, aduce un suflu proaspăt literaturii și reușește să atragă atenția asupra unor aspecte care, până atunci, au trecut neobservate. Am putea cataloga scrierea drept un jurnal personal al scriitorului, cu iz nostalgic și tragic, plin de pasaje descriptive șocante și obscure. Pe alocuri. Dessilă se aseamănă cumva cu marii critici ai literaturii franceze, iar comparația cu nume precum Descartes sau Zola nu este deloc întâmplătoare, însă îl va măguli pe scriitor.
Geniul său inovativ va fi atent expus în această scriere și de-a dreptul incredibil. Astfel, cunoaștem o altă latură a autorului și pornim într-o aventură nemaiîntâlnită. Fără să asistăm la o acțiune susținută, ori la fel și fel de răsturnări de situație, suntem uimiți de aerul nostalgic, de nebunia veacului și de maniera de prezentare utilizată de autor. Suntem purtați într-o poveste care ne uimește și o urmărim până la capăt cu o curiozitate greu de domolit.
„Noroiul” lui Dessila este povestea noastră, a tuturor, este suma încercărilor repetate de a ne elibera, de a gândi liber, de a trăi in liniște și democrație. Lucrarea este o luptă, un manifest pentru liniște, o încercare către progres, o descătușare de mocirla unui sistem învechit, putrezit, dominată de legi și norme absurde și guvernat de conducători lipsiți de empatie.
Lucrarea va fi tradusă în 5 limbi străine și se va situa între cele mai căutate scrieri ale țării noastre. Numele lui Dessilă se va alătura clasicilor, iar ideile sale vor fi preluate de alți autori atleți la început de carieră. Cartea este disponibilă pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Cartea Românească (1939), Cartea Românească (1940), Cartea Românească (1943).