Ofițer de cavalerie, numit eroul de la Oituz fiindcă, alături de alți camarazi a oprit înaintarea nemților pe teritoriul țării noastre. Deține funcții importante în politica țării noastre și este recunoscut la nivel internațional pentru o serie de lucrări din sfera politicului. Își îndreaptă atenția către istorie și filosofie și întreprinde numeroase călătorii în străinătate, unde își culege importante surse de inspirație.
Scrie romane istorice, ține un jurnal de front și reușește să își surprindă cititorii cu ideile sale revoluționare, cumva prea moderne pentru epoca în care i-au fost dat să trăiască. Debutează în 1927 cu o scriere, care va fi controversată la nivel național, „Dragomir Vlahul”. Mai târziu, își dorește să ajungă pe piața internațională și aduce în atenția noastră un roman de-a dreptul extraordinar, „Zvetlana”.
Cartea este diferită de restul lucrărilor pe care le oferă Dessilă publicului, iar imaginația acestuia atinge acum cote înalte. Lucrarea prezentă este de-a dreptul extraordinară, prezentând o poveste tulbure, plină de mister și gotic. Eroina cărții este o femeie extraordinară, care trece cu brio prin încercările vieții și adună în suflet tot soiul de experiențe imposibil de uitat. Dessilă își construiește frumos personajele, le înzestrează cu tot felul de calități și defecte și le poartă într-o călătorie fantastică, menită să le maturizeze și să le desprindă de zona de confort.
Zvetlana este diferită și aparține unei perioade în care drepturile femeii erau aproape inexistente, iar aceasta servea drept accesoriul unui bărbat cu stare. În epoca în care căsătoriile erau aranjate de familii, adesea fără știrea miresei, iar dragostea erau un subiect tabu, eroina noastră are curajul să demonteze toate miturile. Departe de lumea în care îi este dat să trăiască, nerespectând legi și norme tradiționale, femeia devine un model pentru femeile din branșă mai puțin curajoase.
Cartea este construită inteligent și reușește să ne atragă atenția prin metafore și tot felul de răsturnări de situație. O epopee a vremii lui Dessilă, o încercare de eliberare a unei societăți captive tradiționalismului și patriarhatului, un amalgam de forme și idei, care mai de care mai interesante și mai profunde. Autorul reușește să aducă în prim plan o femeie, lucru mai puțin obișnuit până atunci și să construiască întreaga acțiune în jurul acesteia. Fără să anticipam ce se va întâmpla spre final, suntem curioși și urmărim cu atenție firul neisprăvit al poveștii.
Lucrarea vine ca o gură de aer proaspăt în literatura noastră, ca o descătușare a ideilor noi, ca o eliberare a feminității și o impunere a acesteia. Va fi tradusă mai târziu în peste 12 limbi de circulație mondială și primită cu succes pe piața internațională de carte. Astăzi lucrarea este disponibilă pe site-ul nostru in mai multe ediții, după cum urmează: Romfel (1991), Gramar (2004).