Octavian Goga este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai veacului săi și poate unul dintre cei mai traduși poeți din țara noastră. Adesea, Goga este reinterpretat la nivel internațional și folosit drept sursă de inspirație în alte culturi. A fost, de asemenea, inclus în politica veacului și a obținut funcția de prim ministru al României pentru o scurtă perioadă. Printre altele, a fost membru de seamă al Academiei Române, iar poeziile sale au fost traduse în mai multe limbi străine. Va reuși să obțină un succes extraordinar printre poeții veacului și va fi recunoscut drept o figură originală, plină de idei și cu o forță de evocare extraordinară. Treptat, Goga este invitat la diverse evenimente literare și obține nenumărate premii. Este curajos și face o alegorie nemaipomenită vieții și naturii. Acțiunea scrierilor sale se petrece, cu precădere, în natură, iar personajele sunt inspirate din viața pe care acesta o trăiește la bunici, lângă Sibiu.
În scrierea de față, el reușește să aducă un iz nou și vorbește cu ardoare despre o lume, care stă să se prăbușească. Interesul pe care îl manifestă pentru relațiile interumane, dar și pentru capacitatea de adaptare a omului la nou, vor fi elementele pe care le va exploata scriitorul.
Patriot convins, Goga devine din ce în ce mai clar și original în afirmații. El lucrează la ideile sale și le transformă treptat. Existența unor adevăruri originale, universale, care ne determină să revenim la origini, toate acestea sunt chestiuni latente, care ne interesează și ne surprind.
Poezia lui Goga este sensibilă, dar proza lui este greu de digerat și ne determină să privim diferit autorul care ne obișnuise cu un alt tip de lirism. Comparația cu mustul este și ea aleasă cu inteligență. Cumva, autorul se referă la sângele, care trece prin venele românilor și la ardoarea cu care aceștia ar fi capabili să învingă orice obstacol, în calea lor spre libertate. Suntem purtați într-o incursiune despre stat și națiune, despre putere și regăsire, despre patria mult visată și despre curajul unui popor care a trecut prin multe pentru a obține o libertate șubredă, dar onestă. Scrierea este una cu caracter patriotic, iar emoția pe care ne-o transmite va dăinui multă vreme în mințile și în sufletele noastre. Prin urmare, vom analiza cu atenție acuratețea evenimentelor istorice pe care le narează Goga și vom observa că nu se îndepărtează de la realitatea istorică, nici măcar pentru a înfrumuseța lucrarea.
Va fi acuzat și criticat pe de-o parte, dar lăudat pe de alta, iar opiniile sale nu vor fi bine primite de criticii veacului său. Este însă apreciat mai mult în străinătate, iar scrierea va fi tradusă în franceză și engleză și distribuită în mai multe state. Astăzi, ea este o sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum și o scriere de referință a literaturii române. Pe site-ul nostru, la un click depărtare, poate fi găsită în numeroase ediții, după cum urmează: Univers (1998), Venus (2001), Meridiane (2002).