Născut pe 2 iulie 1926, Octavian Paler a fost jurnalist, om politic, editorialist și scriitor român. Debutul literar l-a avut în anul 1958 prin câteva versuri scrise în revista Luceafărul, mai apoi scriind jurnalele de călătorie Drumuri prin memorie 1 (Egipt, Grecia) si Drumuri prin memorie 2 (Italia). Acesta și-a pus amprenta în literatura română prin stilul complex și filosofic de a scrie și așa a luat naștere ”Aventuri solitare”. Romanul a apărut în anul 1996 la editura Albatros, urmând să fie publicat și de editura Polirom (2008, 2017).
Romanul ne transportă în trei capitole, trei categorii de gânduri ale autorului: Jurnal pe mare, Contrajurnal pe mare și Jurnal american. Fiecare capitol are o poveste proprie, însă ele pot fi unite cu ușurință într-o singura idee: singurătatea. Primele două capitole sunt combinate într-o revelație asupra Greciei Antice și a miturilor acesteia. Călătorind pe un vas, autorul își dă seama ca marea începe să îl poarte pe drumurile memoriei și ajunge în Grecia Antică. Apare dorința redimensionării culturii și aprecierea vechilor mituri grecești, dar toate aceste gânduri se termină cu introvertirea lor. Autorul este pe rând contemplativ, nostalgic și deziluzionat, singurul loc unde se poate regăsi pe el însuși fiind marea. În fața mării, căutarea de sine încetează din cauza faptului că acesta o consideră ”o magie, o mitologie, un desfrâu luminos”.
Al doilea capitol relatează călătoria în America unde Paler pune în balanță diferențele culturale și tehnologice precum și tradiționalismul ”Ce mare lucru America asta, mie nu îmi place, să fie la ea acolo!”. Singurele locuri care îi mai pot face pe plac sunt bibliotecile imense și universitățile din New York și Boston pentru că acolo se poate delecta și culturaliza.
Pe tot parcursul romanului autorul este un lup singuratic care nu poate trăi departe de haită. Călătorește singur, dar oriunde ar merge se întâlnește cu colegi din branșa literară și îl macină tot mai rău dorul de casă. Admite că nu s-ar muta niciodată in America pentru că nu vrea să aiba parte de surprize cât timp trăiește, el vrea o viață simplă, traită în echilibru și fără prea multă tehnologie.
Tot parcursul romanului ne indică un aventurier în căutare de o comoară foarte prețioasă: sinele. Parcurge tărâmuri noi pentru a găsi cel mai de preț lucru însă își dă seama, spre final, ca de fapt el este comoara. Dorește cunoașterea în profunzime a fiecărei particule prezente, este interesat de istorie, cultură, mitologie elenă, este inspirat de orice îi iese în cale și astfel ia naștere un om complex și atotștiutor.
Fiecare colț de lume este analizat cu strictețe și transpus pe foaie, pentru ca cititorii să reflecteze la fel ca el.
”Aventurile solitare” nu se sfârșesc niciodată pentru că atunci când se vor sfârși, cunoașterea va rămâne în pantă iar omul va fi pus în stand-by. Putem considera această carte un jurnal, o călătorie dar și un sfat: dacă pui gândurile ce te macină pe hârtie vei reuși să te descotorosești de ele și vei ajunge să te înțelegi pe tine însuți.