Octavian Paler este recunoscut la nivel internațional pentru o serie de scrieri filosofice pline de farmec, care vor fi traduse în peste 30 de limbi de circulație internațională. Multe dintre lucrările sale vor reprezenta sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum. Ulterior, Paler devine un reper al literaturii universale, un ins controversat, care are capacitatea de a povesti și de a intriga audiența de pretutindeni. Nenumăratele sale călătorii în străinătate îl vor determina să îmbine frumos ideile occidentale cu cele pe care la cunoaște deja, cele autentice, ale patriei sale.
Paler este un vizionar, ne vorbește despre viață, despre filosofie, despre glorie și despre agonie. Alături de el trecem prin multe, cunoaștem viața simplă și încercăm să înțelegem existența de zi cu zi a acelora care fac parte din categoriile sociale superioare. Suntem captivi într-un labirint pe care numai el reușește să-l contureze și din care numai el ne poate elibera. De la scrieri precum Viața pe un peron, Paler devine un simbol al literaturii cu tentă filosofică, fiind unul dintre cei mai apreciați în țara noastră. Este preocupat, îndeosebi, de natura relațiilor umane și de maniera în care un individ se raportează la anumite situații și evenimente majore. El este un arhitect al sufletului și aduce emoția în prim plan. Treptat, ne pomenim că avem de-a face cu o adevărată rocadă, o nebunie greu de prins și greu de eliberat, care lasă urme adânci.
Lucrarea de față este una mai puțin cunoscută a autorului, iar publicul va fi surprins de această nouă latură a sa. Cartea va fi publicată în anul 1983, la vremea în care puțini scriitori aveau curajul să adopte un limbaj ca acela al lui Paler, iar cenzura era în floare. Titlul operei este unul pur metaforic, iar personajele la care face referire scriitorul sunt de-a dreptul senzaționale și diferite, Un eseu strălucitor, plin de fond și formă, care ne va cuceri încă de la primele pagini. Adesea, audiența va primi bonus din partea autorului o sumedenie de trimiteri către epoci trecute și referiri la personaje captivante din trecutul îndepărtat.
Cartea ne vorbește despre libertate, dar, mai ales, despre lipsa ei. Totuși, Paler se întoarce la origini și la forma care l-a consacrat și ni se destăinuie cu patos, vorbind despre cultură și artă, despre ignoranța maselor cu privire la aceste subiecte, despre politică și despre societate în general. Acum, mai puternic ca niciodată, autorul este convingător și reușește să ne determine nu doar să-l urmărim până la capăt, ci și să-i împărtășim ideile revoluționare pentru perioada la care scrie.
Traducerea lucrării în mai multe limbi de circulație internațional este semn că literatura lui Paler este apreciată și-n Occident. Astfel, scriitorul devine idolul francezilor și colaborează cu mai multe gazete pariziene, cunoscute la acea vreme. Leagă prietenii cu alți scriitori celebri și este recunoscut pentru talentul său extraordinar. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Cartea Românească (1983), Polirom (2008).