Despre Octavian Paler
S-a nascut pe 2 iulie 1926 in satul Lisa din actualul judet Brasov, ca fiu al lui Alexandru si al Anei. Octavian Paler marturisea ca mama s-a si-a dorit ca el sa devina preot. Imaginea satului natal l-a urmarit intreaga viata, cu valorile sale ce se legau de perenitate, cu spiritul asezat, traditional, solid al sau. Peste ani, o scoala din Lisa ii va purta numele si el va realiza un film de televiziune despre asezarea in care s-a nascut. Intr-un interviu povesteste ca se ducea cu ziua la cosit vara ca sa-si poata cumpara cate un costum nou toamna. Intra cu bursa la liceul Spiru Haret din Bucuresti, insa abandoneaza cursurile cu o saptamana inainte de terminarea penultimului an din cauza unei neintelegeri cu directorul scolii, care era fratele mamei sale. Bucurestiul il facuse in aceasta faza sa se simta un inadaptat, un dezradacinat, insa reuseste sa gaseasca rost si pace frecventand Biblioteca Academiei si Biblioteca Centrala Universitara. Este nevoit sa se transfere la liceul Radu Negru din Fagaras, remarcandu-se in ultimul an de studiu ca un elev foarte bun la filosofie si limbi clasice. A terminat liceul avand calificativul magna cum laudae, in anul 1945, dand bacalaureatul la Sibiu. Facultatea o face simultan la Litere si Filosofie si la Drept, la Bucuresti. Este propus de Tudor Vianu ca asistent la Catedra de Estetica, dar refuza si intra in lumea radioului, angajandu-se in Radiodifuziunea Romana. Devine corespondent Agerpres la Roma pentru trei luni, apoi director general al TVR in 1965 pana in 1968, director general adjunct la Radio, redactor sef la Romania Libera din 1970 pana in 1983. Din 1974 pana in 1979 fusese membru al Comitetului Central al PCR, iar intre 1980 si 1985 fusese deputat in Marea Adunare Nationala, Parlamentul cu o singura camera din perioada comunista, insa in ultimii ani ai regimului comunist critica politica interna si isi expune pareri pro-occidentale, ceea ce duce la stabilirea pentru el a unui regim de domiciliu fortat si i se interzice sa mai publice.
In 1981 publica Viata pe un peron, iar in 1984 Un om norocos. Cele doua carti ale lui Octavian Paler fac aluzie la impactul regimurilor totalitare. In Viata pe un peron, povestitorul, care este profesor de istorie, ajunge sa se ascunda intr-o gara parasita de teama unor imblanzitori de cobre care luasera in stapanire orasul. Personajul, care va intalni acolo si o femeie, se va confrunta cu dilema de a alege intre a fi victima sau imblanzitor de cobre. Un om norocos il are in prim plan pe un sculptor, care, la batranete, ajunge in situatia de a fi internat la un azil. Ceea ce mai poate face este sa sculpteze monumente funerare pentru cei care sunt aproape de moarte. Cenzura a gasit ca romanul este plin de aluzii politice, ceea ce a dus la interzicerea romanului in 1985.
Octavian Paler s-a casatorit in 1951 si a avut un fiu. A murit pe 7 mai 2007, inainte cu doua luni de a implini 81 de ani, in urma unui stop cardio-respirator.