Oliver Lustig este cunoscut pretutindeni și este unul dintre cei mai curajoși și mai convingători martori ai dramei de la Auschwitz. Supraviețuitor al lagărului, ajunge în fața publicului prin povestea sa de viață și reușește să îndepărteze orice legendă ori clișeu care s-a vehiculat până acum. Scrierile sale sunt rupte din realitatea de zi cu zi, sunt triste și pline de o nostalgie amară, sunt amintiri personale, care ne vor urmări vreme îndelungată. Chinul îndurat la Auschwitz lasă urme adânci în mintea și în sufletul lui Lustig, iar acest lucru este vizibil în toate scrierile sale. Trauma psihică este evidentă, iar rănile fizice vor dăinui pe trup pentru totdeauna.
Majoritatea lucrărilor sale sunt jurnale, în care autorul mărturisește cea mai întunecată parte a vieții sale. Evreii deportați și ajunși în lagărele de muncă ori în cele de concentrare au fost portretizați de atâtea ori în atâtea manuscrise, însă acum ei apar mai realiști ca niciodată. Imaginea cuptoarelor lui Hitler, nebunia lui Mengele și spaima oamenilor sunt constantele cu care ne șochează autorul și despre care ne vorbește cu o luciditate ieșită din comun.
Foametea, rațiile de mâncare insuficiente pentru a hrăni sute de oameni obosiți, bolile pentru care leacul nu se găsea ori apărea prea târziu, cruzimea gardienilor, nebunia unei patrii avusese glorie; toate acestea sunt conturate mai puternic ca niciodată. Lustig face o descriere glorioasă și reușește chiar să transmită cititorului său toate angoasele pe care le trăiește. Imaginea dezolantă a unei națiuni distruse de o alta avidă de putere este cumplită in ochii cititorului, care știe atâtea despre istoria Holocaustului. Totuși, asistăm la o evocare cum greu ne-a fost dat să cunoaștem și îl însoțim pe Lustig până la ultimele capitole.
Eliberarea acestuia, finele războiului, intervenția rusească și capitularea Germaniei sunt elemente care susțin manuscrisul și îl conturează extraordinar. Regimul Germaniei și punctul de cotitură este notat cu asiduitate in lucrarea de față, iar autorul simte o oarecare ușurare când ne vorbește despre plecarea din locul care îi putea deveni, oricând, mormânt. Autorul însuși se declară uimit de puterea cu care a înfruntat zilele crunte trăite în lagăr și este conștient că numai o putere divină l-a ajutat să supraviețuiască. Cartea prezentă ajunge in atenția publicului prin calitatea scriiturii, prin complexitatea ideilor și prin grandoarea cu care evocă Lustig toate aceste evenimente teribile. Va fi tradusă în peste 30 de limbi de circulație internațională și se va epuiza numaidecât, la doar câteva săptămâni de la apariție.
Astăzi este una dintre cele mai căutate scrieri a nivel internațional și servește drept obiect de studiu pentru studenții unor universități de renume din întreaga lume. Pe site-ul nostru este disponibilă în două ediții, cea de la Editura Militară din 1969 și cea din 1973.