Filtre:
Edituri
 Humanitas(17) Picador(9) Touchstone(1) Seuil(1)
Pret
An aparitie
19902021
Limba
 Romana(18) Engleza(9) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(27) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Pasi peste granite(1) Memorii Jurnale(1)

Filtrează
Carti Oliver Sacks
Ordonează
Pagina: 12
Carti Oliver Sacks
Despre Oliver Sacks

Neurolog renumit, autor si profesor de neurologie de origine britanica. S-a nascut la Londra, in Anglia. Parintii sai au fost amandoi medici, iar cativa dintre fratii sai au devenit, de asemenea, medici. Sacks a crescut intr-o familie care a apreciat activitatile intelectuale si a dezvoltat un interes timpuriu pentru stiinta si medicina.

A fost educat la mai multe scoli cu internat, inclusiv la St. Paul's School din Londra. Ulterior, a urmat cursurile Universitatii Oxford, unde a obtinut diploma de medic (1958(. In timpul studiilor la Oxford, Sacks a devenit interesat de neurologie si a inceput studiile in acest domeniu. Dupa ce si-a terminat pregatirea medicala, Sacks s-a mutat in Statele Unite pentru a-si continua studiile si pentru a-si continua cariera in neurologie.

Si-a facut rezidentiatul la Universitatea din California, Los Angeles, iar mai tarziu a lucrat ca neurolog clinician si cercetator la mai multe institutii, inclusiv la Colegiul de Medicina Albert Einstein din New York. De-a lungul carierei sale, Sacks a fost implicat si in cercetare si practica clinica, concentrandu-se pe afectiuni precum sindromul Tourette, boala Parkinson si autismul. A fost un sustinator puternic al utilizarii muzicii si a altor arte creative in tratarea tulburarilor neurologice.

In ciuda succesului sau ca medic si cercetator, Sacks s-a confruntat cu probleme personale de-a lungul vietii, inclusiv cu abuzul de substante si crize de depresie. El a scris deschis despre aceste lupte in cartea sa de memorii, On the Move: A Life, care a fost publicata cu putin timp inainte de moartea sa. Sacks a fost, de asemenea, un calator pasionat si chemist amator, iar in scrierile sale a inclus adesea interesele sale personale. Sacks s-a stins din viata in anul 2015, in urma unui cancer. El a lasat in urma o mostenire de cercetari revolutionare si povestiri captivante care continua sa inspire si sa influenteze domeniile neurologiei si psihologiei.

El este probabil cel mai bine cunoscut pentru cartile sale care exploreaza creierul uman si legatura acestuia cu comportamentul, emotiile si perceptia. Cea mai faimoasa lucrare a sa, The Man Who Mistook His Wife for a Hat (Omul care si-a confundat sotia cu o palarie), este o colectie de studii de caz ale pacientilor sai cu tulburari neurologice. De asemenea, Sacks a scris numeroase articole si eseuri de-a lungul carierei sale, dintre care multe au fost adunate si publicate in diverse volume.

Opera: Migraine (1970); Awakenings (1973); A Leg to Stand On (1984, Un picior de sprijin); The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985, Omul care isi confunda sotia cu o palarie); Seeing Voices (1989); An Anthropologist on Mars (1995); The Island of the Colorblind (1997); Uncle Tungsten: Memories of a Chemical Boyhood (2001, Unchiul tungsten); Oaxaca Journal (2002); Musicophilia: Tales of Music and the Brain (2007); The Mind's Eye (2010, Ochiul mintii); Hallucinations (2012); On the Move: A Life (2015, In miscare o viata); The River of Consciousness (2017, Fluviul constiintei); Everything in Its Place: First Loves and Last Tales (2019, postum, Toate la locul lor. Primele iubiri, ultimele povesti).

sus