Filtre:
Edituri
 Tineretului(3) Bucuresti(2) Univers(2) Wordsworth Classics(2) Shiral(1) Kriterion(1) Cugetarea(1) Paralela 45(1) Scoala Albei(1) Herald(1) Junimea(1) Cavallioti(1) Universitas(1) Mille et une nuits(1) Second Edition(1) Helicon(1) Prietenii Cartii(1) Albatros(1) Lucman(1)
Pret
  10 - 20 Lei (2)
An aparitie
19692017
Limba
 Romana(19) Franceza(2) Engleza(2) [bilingv]Romana si franceza(1) [bilingv]Romana si persana(1)
Coperti
 Brosate(22) Cartonate(2) Cartonate si supracoperta(1)
Colectii
 Cele mai frumoase poezii(3) Intelepciunea Inimii(1) Heritage(1)

Filtrează
Carti Omar Khayyam
Ordonează
Pagina: 12
Carti Omar Khayyam
Despre Omar Khayyam

Omar Khayyam (1048-1131) a fost poet tadjik si persan, filosof-sufit, matematician, astronom si astrolog.  A fost unul dintre cei mai mari umanisti ai Evului Mediu din Orient, cu vaste cunostinte in domeniul matematicii, fizicii, astronomiei, medicinei, avand insa si vaste cunostinte de filozofie, mai ales din gandirea Greciei antice. Europenii il cunosc mai ales ca poet.

Tatal lui Omar era Ebrahim Khayyami, un medic instarit. Numele mamei lui Omar nu este cunoscut. Unii autori au scris ca tatal lui Omar si-a castigat existenta din corturi, deoarece Khayyami inseamna producator de corturi.

In adolescenta, Omar s-a alaturat tatalui sau in domeniul chirurgiei, astfel invatand si medicina. In 1066, anul in care si-a sarbatorit aniversarea a optsprezece ani, cometa lui Halley a aparut in ceruri, armata normanda a lui William the Conqueror a invadat Anglia, iar tatal lui Omar a murit. La cateva luni de la moartea lui Ebrahim a murit si profesorul lui.

Omar Khayyam s-a alaturat uneia dintre rutele obisnuite facand o calatorie de trei luni de la Nishapur la marele oras Samarkand, care acum se afla in Uzbekistan. Samarkand era un centru de bursa, iar Khayyam a ajuns acolo probabil in 1068, la 20 de ani. In Samarkand a luat legatura cu vechiul prieten al tatalui sau, Abu Tahir, care era guvernator si judecator sef al orasului. Tahir, observand talentul extraordinar al lui Khayyam pentru numere, i-a oferit un loc de munca in biroul sau. In curand Khayyam a primit un loc de munca in vistieria regelui.

In timp ce traia in Samarkand, Khayyam a avansat vertiginos in algebra, unde a finalizat tratatul de algebra (Tratat de demonstrare a problemelor algebrei), pe care se bazeaza in principal reputatia sa matematica. El si-a facut astfel un nume, incat sultanul Seljuq Malik-Shah l-a invitat la Esfahan sa intreprinda observatiile astronomice necesare reformei calendarului; a fost construit un observator si a fost creat un nou calendar, cunoscut sub numele de calendarul Jalali. Bazat pe realizarea a 8 din 33 de ani de salt, a fost mai precis decat actualul calendar gregorian si a fost adoptat in 1075 de Malik-Shah. In Esfahan a produs, de asemenea, critici fundamentale ale teoriei paralelelor lui Euclid, precum si a teoriei proportiei.

Anii sai in Esfahan au fost foarte productivi, dar dupa moartea patronului sau in 1092, vaduva sultanului s-a intors impotriva lui si, dupa aceea, Omar a plecat intr-un pelerinaj la Mecca. S-a intors apoi la Neyshabur unde a predat si a slujit in curte ca astrolog. Filosofia, jurisprudenta, istoria, matematica, medicina si astronomia se numara printre subiectele stapanite de acest om stralucit.

Poezia i-a adus adevarata faima in lume. Catrenele sale (rubaiatele) sunt o chemare la libertatea individului, la cunoasterea fericirii pamantesti. Omar Khayyam nu a avut familie sau copii. Si-a dedicat intreaga viata literara si stiintifica. Poetul a decedat la 4 decembrie 1131.
Cărți populare scrise de Omar Khayyam: Catrene

sus