Romanul “Jocul lui Ender”, “Ender’s game”, de Orson Scott Card, a apărut în anul 1985, la editura Tor Books, din New York, Statele Unite, fiind unul dintre romanele de referință ale autorului, cel care creează prin acest titlu o adevărată saga misterioasă din sfera științifico-fantastică, din aceasta făcând parte alte șase titluri marcante ce duc povestea extraterestră spre un final plasat într-un viitor îndepărtat.
Povestea vorbește despre omenirea care a trecut prin două războaie de proporții împotriva unor gândaci extratereștri, astfel că rasa umană face eforturi mari pentru a ține în frâu un al treilea război care se apropie.
În România, romanul apare în anul 1994, la editura Nemira, din colecția Nautilus, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul în România, alte ediții fiind publicate în anii 2005, 2012, 2013, 2014 și 2015, în format broșat și cartonat.
Orson Scott Card s-a născut la data de 24 august 1951, în Richland, Washington, Statele Unite, fiind un cunoscut scriitor din universul științifico-fantastic, mare parte din opera acestuia având valențe ce țin de viitor și de o lume acaparată de ființe extraterestre.
Copilăria o petrece în Santa Clara, California, fiind al treilea copil al unei familii cu șase copii, acesta fiind în prima parte a vieții marcat de religie, fiind misionar în cadrul unei biserici din Brazilia.
Termină studiile elementare în localitatea natală, urmând să le definitiveze mai târziu, atunci când se înscrie la “Universitatea Brigham Young” și “Universitatea din Utah”, ajungând să fie licențiat în limba engleză.
Prima operă semnată de celebrul autor american, a apărut în anul 1977, atunci când a publicat opera “Gert Fram”, operă ce a apărut în revista “Middle woman”, sub pseudonimul Byron Walley.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Vorbitor în numele morților”, 1986, a doua carte din saga “Jocul lui Ender”, “Amintirea pământului”, 1992 sau “Navele pământului”, 1994.
Romanul “Jocul lui Ender” de Orson Scott Card reprezintă începutul în incursiunea vastă întreprinsă de Ender pe planeta atinsă de existența unor extratereștri care ajung să dea o luptă grea pentru acapararea pământului.
Personajul principal, care devine un liant al desfășurării acțiunii este Andrew Ender Wiggin, cel care ajunge să ducă o luptă pentru a ajuta planeta de aceste incursiuni extraterestre, precum și pentru salvarea planetei de un virus ce amenință ecosistemul la un moment dat.
Într-o lume în care al treilea copil dintr-o familie era monitorizat permanent, asta datorită faptului că nimeni nu avea voie să aibă mai mult de doi copii, Ender, ajunge să fie monitorizat permanent încă de la vârsta de șase ani, alegând să fie elev la o Școală de luptă, școală ce se ocupa în principal cu pregătirea tinerilor pentru un viitor război între oameni și “gândaci”, astfel că totul pentru Ender devine din ce în ce mai greu.
Ender ajunge să fie stresat de către aparatul de monitorizare și de către alți stimuli, care îl vor face să nu piardă nicio luptă în timpul școlii, însă îl vor duce într-un teritoriu nedorit, acesta ajungând să fie împins într-o luptă fără voie pentru distrugerea lumii.
Ender trăiește astfel între două experiențe, cea tulbure a fratelui său mai mare, Peter, care îl tachinează continuu și care îl duc într-un teritoriu dizagreabil în viziunea celorlalți și sora sa, Valentine, cu care acesta empatizează și cu ajutorul căreia reușește să se redreseze.
Toată această saga modernă, plasată într-un viitor îndepărtat a juns să fie un subiect foarte căutat în lumea cinematografică mondială, astfel că autorul se bucură de mai multe ecranizări, lucrând la scenario alături de regizori celebrii, romanul fiind astfel ecranizat în anul 2013, în regia lui Gavin Hood și avându-i în rolurile principale pe actorii Asa Butterfield în rolul lui Ender și pe Harrison Ford, în rolul colonelului Graff.