Osho este un personaj controversat al filosofiei, care va lăsa o moștenire impresionantă literaturii indiene și celei universale in general. Personaj emblematic al epocii sale, guru și învățător, va fi aspru criticat în comunitatea sa, dar va avea un public numeros atât în țară, cât și dincolo de graniță.
Născut în India tradițională, crescut după legile sacre ale indienilor și școlit la o școală din zonă, viitorul guru internațional nu părea să aibă vreo șansă de reușită. La 21 de ani, descoperă arta meditației și avea să facă din aceasta preocuparea principală și cea mai mare pasiune. Totuși, la acea vreme, Osho nu a anticipat valul de celebritate ce avea să îl lovească peste noapte.
Propriu-zis, Osho nu a scris nicio carte, iar ceea ce a rămas astăzi în librăriile și bibliotecile din întreaga lume, sunt numai lucrări compuse din transcrieri ale prelegerilor sale. Ajuns pe teritoriul SUA, filosoful întreprinde toate acțiunile pentru a pune bazele unei comunități, în care va predica vreme îndelungată. Aici, în această țară liberă și democratică, in acest regim deschis la nou și plin de tot soiul de oportunități și tentații, Osho își descoperă vocația, iar de aici înainte faima îl va înconjura tot restul vieții.
Predică despre iubire, despre viață și moartea, despre religie și sacralitate, despre progres și instabilitate, atacă, blamează și preamărește instituții, oameni, culturi.
Este apreciat și urât in același timp, intră în conflict deschis cu persoane celebre, dar nimic nu îl atinge și nu îl destabilizează de pe piedestalul pe care publicul avea să îl urce.
„Viata este aici și acum” este o lucrare extraordinară, compusă din prelegerile filosofului despre viață și împlinirea acesteia. Osho face o trecere în revistă a celor mai importante momente din viața oamenilor și reușește cumva să aducă în atenția publicului aspecte pe care, poate involuntar, le-am neglijat de-a lungul timpului. Serenitatea deplină despre care ne vorbește scriitorul, iubirea necondiționată și pacea sufletească sunt numai câteva chestiuni care preocupă pe fiecare dintre noi. Cumva, Osho atinge cu scrierea sa un palier extins de oameni și reușește să îi acapareze cu destăinuirile sale. Adesea, suntem purtați într-o lungă călătorie către noi înșine și descoperim că natura, religia și lumea din jur sunt componentele cele mai de preț în dezvoltarea noastră ca indivizi.
Cartea ajunge rapid pe piață și se epuizează numaidecât, adepții lui Osho fiind peste tot în lume, iar învățăturile acestuia fiind deja celebre. Manuscrisul este reeditat și tradus în peste 40 de limbi de circulație internațională, iar, mai apoi, acesta ajunge sursa de inspirație pentru studenți, profesori și filosofie aflați la început de drum. Astăzi, lucrarea poate fi găsită pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Herald (2001), Herald (2000).