Publius Ovidius Naso este un poet de origine romană, devenit un clasic al literaturii. Născut în 43 î. Hr. în Italia, în orașul cunoscut astăzi ca Sulmona, avea să intre, prin opera sa, în grațiile împăratului Augustus.
Scrie numeroase poeme de iubire, printre care Remedia Amores (Remediul Iubirii), Ars Amandi (Arta iubirii), dar și poeme mitologice precum Metamorfoze.
Volumul Metamorfoze a apărut în 1974 la editura Cartea Românească și reunește 250 de legende greco-romane.
Metamorfozele lui Ovidiu reprezintă un amestec între mit si realitatea acelor timpuri, o frescă socială a comunității sale.
Autorul ne prezintă zeii precum oamenii de rând, cu apucături umane, plini de vicii și păcate ascunse, asemenea muritorilor. Acesta ne oferă posibilitatea a privi lumea mistică a zeităților cu alți ochi, dezvăluindu-ne slăbiciunile celor pe care îi vedeam atotputernici. Numeroși savanți susțin că Ovidiu are harul de a așterne pe hârtie, sub formă de versuri, întreaga mitologie grecească. Îmbină cu iscusință tragicul și comicul, fantasticul și realul, aproape ștergând linia dintre sacru și profan.
Este interesant de menționat că textele sale au reprezentat o sursă de inspirație pentru marele poet englez Shakespeare.
Traducerea operei lui Ovidiu din 1567 sub semnătura lui Arthur Golding a influențat întreaga perioada renascentistă. Teatre celebre din întreaga lume au pus în scenă piese care au la bază opera marelui autor, iar trimiterile către Metamorfoze sunt prezente în literatura contemporană.