P.D. James s-a născut pe 3 august 1920 la Oxford, dintr-un tată ce era inspector fiscal și o mamă casnică ce din cauza problemelor mintale a fost internată când fata avea doar 16 ani. Din această cauză a trebuit să abandoneze școala și să aibă grijă de frații ei dar și să lucreze pentru a îi putea întreține. A fost o bună perioadă asistent manager pentru Festival Theatre din Cambridge apoi a urmat căsătoria cu Ernest Connor White. Din cauza războiului, cele două fiice ale lor au fost trimise în grija bunicilor paterni iar James a prins o ocazie bună pentru a studia administrația spitalelor. După ce lucrează într-un sanatoriu și se inspiră, va publica primul roman în 1962 ”Acoperă-i fața”. Multe dintre romanele sale vor avea la bază misterul și birocrația iar după moartea soțului său va fi ca un Phoenix. Se va angaja în cadrul guvernului unde va lucra până la pensie și va fi inspirată chiar și din acest episod urmând să scrie despre teologie, insule private sau camerele de ședințe. Pe lângă romane, autoarea a scris și o serie de povestiri și eseuri pentru antologiile stufoase publicate în Anglia, dar acestea încă nu au fost dezvăluite publicului larg. Din 1997 devine președinte al Uniunii Scriitorilor și va rămâne în această funcție până la moartea sa din 27 noiembrie 2014.
Printre cele mai cunoscute opere se numără: ”O meserie nepotrivită pentru o femeie”, ”Moarte în Sfântul Ordin” sau ”Gustul morții” pe care nu trebuie să le ratezi dacă ești un fan al cărților thriller.
Romanul "Fiul omului" a fost publicat la editura Faber and Faber în 1992. La doar 3 ani distanță apare și prima ediție în limba română oferită de editura Rao, fiind urmată de cea din 2007.
Jurnalul lui Theo, acest tărâm magic ce ne va teleporta în 2021, chiar dacă ne aflăm în 1995. În 1994 bărbații au devenit sterili și așa s-a pornit un război feminist alternat cu dispariția speciei umane. Ultimii oameni născuți se numesc omegas iar Theo relatează în jurnalul său întâmplări despre ei.
În 2006, vărul său, Xin Lyppiatt, s-a autoproclamat director al Angliei pentru că oamenii deveniseră imuni în fața politicii. Acesta va șterge din dicționar termenul de democrație însă mai marii planetei vor încerca să îl dea jos de pe piedestal. Cum altcumva să încerce decât prin Theo care este trimis în fața tiranului să îl mai înmoaie. Subalternii lui Xin își dau seama că aceste idei aparțin altcuiva și decid să ia măsuri împotriva dizidenților.
Băiatul va călători o vară întreagă pentru ca nu cumva să nu apuce să vadă toate frumusețile iar la întoarcere va afla o veste ce îi va da fiori. Apare un copil în peisaj care va schimba cursul lucrurilor dar Theo va reuși să regleze totul doar dintr-un glonț.
Romanul a fost ecranizat în filmul omonim al lui Alfonso Cuaron în 2006. În 2019 a fost nominalizat de BBC News ca fiind una dintre cele 100 de cărți de citit într-o viață.