Pyotr Pavlovich Yershov, cunoscut și ca P. Erșov, a fost un faimos poet rus, născut la data de 6 martie 1815 și decedat pe 30 august 1869. El s-a născut în satul Bezrukovo, unde a și copilărit. Începând cu anul 1831 și până în 1836 a studiat filosofia în cadrul Universității din Sankt Petersburg. La doar 19 ani, în timpul studenției, Pyotr a scris opera pentru care este cunoscut, de altfel, cea mai îndrăgită lucrare a sa, “Căluțul cocoșat”. În anul 1834 a fost publicată o parte din acest basm, iar succesul nu a întârziat să apară, Aleksandr Pușkin afirmând că nu o să mai scrie basme deoarece Yershov a făcut-o deja mult mai bine, cu toate că acest lucru nu se va întâmpla. După terminarea studiilor, Pyotr se întoarce în Tobolsk, unde a învățat în clasele gimnaziale, și devine profesor al școlii, iar mai apoi director. El a continuat să publice numeroase poezii, dar niciuna nu a mai avut succesul primei sale lucrări. Se spune că viața lui Erșov nu a fost deloc ușoară, în 1834 tatăl și fratele lui au murit, mama sa a decedat în 1838, câțiva ai mai târziu a murit și soția sa. După un timp el se recăsătorește, dar și cea de-a doua soție decedează, iar din cei 15 copii ai autorului, 9 au murit înainte de vreme.
“Căluțul cocoșat” este povestea unui bătrân ce are trei feciori, cel mai mic fiind considerat și cel mai prostănac. Într-o zi tatăl își trimite feciorii să afle cine le-a furat fânul de pe câmpuri. Cei doi frați mai mari hotărăsc să se ascundă într-un car cu fân, dar aceștia adorm într-un final. Fiul cel mic, Ivan, rămâne să se joace lângă un copac. La un moment dat el vede, coborând din cer, un cal magic, zburător. Ivan prinde calul de coamă și nu îi dă drumul în ciuda eforturilor acestuia. După lungi rugăminți, calul îi propune să îl elibereze și, drept răsplată, îi oferă doi cai negri și încă unul mai micuț. Ivan duce caii într-un adăpost și cu ajutorul căluțului pleacă să aducă apă și pentru ceilalți. La întoarcere, surpriză! Frații cei mare furaseră cei doi cai negri și plecaseră cu ei. Căluțul se dovedește a fi unul magic, îi spune lui Ivan că îi pot prinde pe hoți în oraș și pornesc în zbor spre aceștia. Pe drum el găsește o pana de foc pe care o ia cu el. Ajuns în oraș el recuperează caii și îi vinde țarului. Deoarece el e singurul ce îi poate controla, Ivan este pus șef peste grajdurile imperiale. Aici o să aibă parte de tot felul de încercări pe care, cu ajutorul căluțului cocoșat o să le ducă la bun sfârșit. La un moment dat, țarul dorește să se căsătorească cu o tânără domniță. Aceasta îi spune că se va căsători cu el doar dacă devine un tânăr fermecător și pentru acest lucru el trebuie să facă baie în lapte clocotit, apoi în apă clocotită și, mai apoi, în apă înghețată. Țarul îl obligă pe Ivan să încerce el prima dată acest ritual. Cu ajutorul căluțului, care vrăjește cele trei cazane, Ivan iese din această încercare ca un bărbat frumos, ce fură inima prințesei. Țarul, încântat de transformare, intră și el în primul cazan cu lapte clocotit, dar nu mai iese de acolo. Și uite așa, tânărul Ivan se căsătorește cu frumoasa domniță și devine noul țar.
Cartea “Căluțul cocoșat” este publicată în țara noastră pentru prima dată în anul 1965 de editura Remus Cioflec și, mai apoi, în anul 1990 de editura Raduga. O găsești chiar acum pe site-ul anticariatului nostru, Printre Cărți.
În anul 1947 este lansat lungmetrajul de animație “Konyok Gorbunok” bazat pe poemul lui Yershov, regizat de I. Ivanov-Vano, iar în anul 1975 apare o adaptare a acestuia, care este și tradusă în engleză în anul 1977.