Despre Pascal Bruckner
Pascal Bruckner s-a nascut in Paris la 15 decembrie 1948 intr-o familie crestina. Tatal sau, inginer care a studiat la Scoala Nationala de Mine din Paris era protestant nepracticant si un convins antisemit, iar mama sa, profesoara, era catolica practicanta. Bruckner a fost botezat catolic. Copilaria si-a petrecut-o intre Austria, Elvetia si Franta. A studiat la o scoala iezuita, la Lyon. Liceul l-a facut in Paris, Liceul Henri al IV-lea, si a urmat cursurile Universitatii din Paris. Teza sa, sustinuta in 1975, a facut referire la emanciparea sexuala in gandirea filosofului utopist Charles Fourier.
A devenit mai tarziu profesor invitat la Univeristatea din San Diego in 1986 si la cea din New York in 1987, iar apoi a devenit lector la Institutul de Studii Politice din Paris, dar nu a facut parte din corpul profesoral permanent. In 1976 a publicat romanul Allez jouer ailleurs - Du-te de te joaca in alta parte - iar in 1977, impreuna cu Alain Finkielkraut, a publicat eseul Noua dezordine amoroasa. Din 1983 pana in 1988 a fost membru al consiliului director al organizatiei umanitare Actiune Contra Foamei. A sustinut actiunile militare NATO in Kosovo din 1999. In 2003 a semnat cererea de sprijin pentru Intiativa de la Geneva, un plan de pace pentru crearea unui stat palestinian alaturi de Israel. In martie 2003 sustine inlaturarea lui Saddam Hussein si sprijina razboiul din Irak initiat de guvernul lui G. W. Bush. In 2004, intr-un articol din ziarul Le Figaro, critica lipsa de pregatire a armatei americane si folosirea torturii la inchisoarea din d'Abou Ghraib.
Considerat unul din noii filosofi, Pascal Bruckner a criticat în mod repetat conceptul de islamofobie, considerandu-l menit de a crea o confuzie prin suprapunerea conceptelor de religie islamica si credinciosii care adera la ea, facand astfel imposibila o critica a doctrinei islamice fara a fi acuzat de rasism. In Tirania penitentei mentioneaza ca nu e nimic mai vestic ca ura fata de vest si ca intelectualii vestici au cazut intr-o dispozitie de invinovatire pentru rautatile si abuzurile omului alb lasand prada Europa invaziei africane si musulmane care ameninta sa distruga insasi fundatiile culturii vestice.
Pascal Bruckner este cunoscut in Romania pentru romanele sale: Luni de fiere, Hotii de frumusete, Iubirea fata de aproapele, Capcaunii anonimi, Copilul divin, Palatul Chelfanelii sau Paria. De asemenea, s-au publicat la noi eseurile Mizeria prosperitatii, Noua dezordine amoroasa si Euforia Perpetua.