Lakshmi este o fetiță ca oricare alta și locuiește într-un sat sărăcăcios din Nepal. Viața ei este plină de tot soiul de bucurii mărunte, iar zilele se scurg ușor în aerul torid al satul în care trăiește. Sărăcia lucie a urmărit-o întreaga viață, dar fata a găsit fericirea chiar și-n zilele în care adormea fără să mănânce.
Când tatăl ei decide că fata trebuie să contribuie cumva la cheltuielile casei și îi propune să plece și să servească drept menajeră, destinul lui Lakshmi se schimbă radical. Ajunsă în India, într-o așa-numită Casă a fericirii, fata înțelege acum care este, de fapt, adevărul. La 13 ani a fost vândută pentru prostituție, iar calvarul ei abia acum începe.
Povestea este de-a dreptul șocantă, iar incursiunea fetei este fascinantă. Într-o lume plină de pericole, fata reușește cu greu să supraviețuiască și să își păstreze sufletul curat. Departe de sărăcia din Nepal, dar aflată în mijlocul mizeriei din India, Lakshmi înțelege răutatea pe propria-i piele. Poartă cu sine un jurnal, în paginile căruia își mărturisește temerile și angoasele, iar speranța este singura care îi va fi aproape întotdeauna. Deși nu înțelege de ce părintele său a trimis-o aici, nu îl judecă și, spre final, chiar îl iartă.
Incursiunea fetei este deosebită, șocantă și extrem de tristă, iar noi, cititorii, asistăm curioși și neputincioși la aventura sa. În peisaj apar fel și fel de personaje, iar fata leagă prietenii strânse cu celelalte tinere aflate în stabilimentul îngrădit. Casa Fericirii este, în realitate, o casă a groazei, iar fetele sunt terorizate zi și noapte, obligate să se prostitueze pentru a achita o datorie închipuită către femeia care le ține prizoniere. Cumva, jocul celor două lumi este haotic. Avem, pe de-o parte tinere sărace, iar pe de alta, bărbați bogați, care caută distracție și libertate.
Răutatea și abandonul, mizeria și frica, lăcomia și curajul, speranța și neputința; toate acestea se împletesc magistral în lucrarea semnată de autoarea noastră. Deși romanul este extrem de trist, este cumva o trezire la realitate și o mărturie despre viața nevăzută din bordelurile de lux ale Indiei. Departe de lumea civilizată a Occidentului, India apare ca un leagăn al culturii și civilizației orientale, dar scriitoarea noastră are grijă să ne prezinte lumea de dincolo de miraje.
Treptat, ne afundăm în poveste și înțelegem că este numai o frântură din realitatea pe care mii de femei o trăiesc în lumea de astăzi. Cumva, privim cu deznădejde toate evenimentele relatate în carte și înțelegem, o dată-n plus, cât de grea este lupta pe care o duce eroina noastră.
La nivel mondial, traficul de persoane este a doua cea mai bănoasă industrie a lumii, după traficul de droguri, iar numărul victimelor se dublează de la an la an. Statele sărace, din lumea a treia, sunt cele mai exploatate de rețelele de proxenetism, iar fetele care provin din familii sărace sunt cele mai ușoare ținte.
Lucrarea va fi extrem de apreciată la nivel internațional, iar numele autoarei capătă mare greutate în branșă. Pe site-ul nostru, scrierea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: RAO (2020), RAO (2021).