Despre Patrick Modiano
Patrick Modiano (nascut la 30 iulie 1945, Boulogne-Billancourt, Franta) este un scriitor francez care in peste 40 de carti si-a folosit fascinatia pentru experienta umana a celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a examina identitatile individuale si colective, responsabilitatile, loialitatea, memoria si pierderile. In 2014 a devenit cel de-al 15-lea francez care a primit Premiul Nobel pentru literatura.
Modiano s-a nascut la scurt timp dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, la 30 iulie 1945, in Boulogne-Billancourt, o suburbie a Parisului. Tatal sau, Albert, era un om de afaceri evreu italian, in timp ce mama sa, Louisa, era o actrita flamanda.
Parintii lui au divortat la scurt timp dupa nastere. Prin urmare, el a fost crescut de bunicii materni.
Modiano era apropiat de fratele sau, Rudy, care era cu doi ani mai tanar. Parintii lui Modiano, care au fost deseori absenti, i-au trimis pe baieti sa locuiasca cu prietenii, rudele si ingrijitorii. Un eveniment devastator in viata tanara a lui Modiano a fost moartea lui Rudy la varsta de 10 ani, din cauza leucemiei. Cativa ani mai tarziu, Patrick a fugit de acasa, iar tatal sau a parasit familia. Ulterior, a dedicat o parte din lucrarile sale fratelui sau.
Patrick Modiano a avut o educatie imprastiata. S-a mutat de la scoala la scoala, fiind adesea expulzat din cauza lipsei sale de disciplina. In ciuda scolii si comportamentului sau neregulat, Modiano se califica in continuare pentru un liceu de top din Paris. Dupa ce a absolvit, a obtinut intrarea la Universitatea Sorbona. Cu viziunile sale deja orientate spre viitor, Modiano a renuntat la facultate dupa un an, asteptand cu nerabdare o cariera literara.
Cand Modiano a parasit scoala, a participat la petreceri literare cu legatura lui Raymond Queneau, autorul care l-a indrumat pe Modiano in matematica. Folosind aceste conexiuni, Modiano a publicat prima sa carte, La place de l’etoile, The Star’s Place, la 22 de ani. Pentru aceasta a primit atat Premiul Feneon, cat si Premiul Roger-Nimier, in 1968.
In 1970, Modiano s-a casatorit cu Dominique Zehrfuss. Au impreuna doua fiice, Zina (1974) si Marie (1978).
In 1972, cel de-al treilea roman al sau, Bulevardele de centura, a castigat Marele Premiu al Academiei Franceze. Romanul sau Strada dughenelor intunecoase (1978), un thriller in care un barbat isi cauta propria identitate - a castigat Premiul Goncourt.
Modiano a publicat mai mult sau mai putin regulat in fiecare an sau doi. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numara Dora Bruder (1997), o incercare de a reconstrui viata unei fete evreiesti disparute; si o memorie din primii lui 21 de ani, Un Pedigri (2005).
Modiano a scris o carte pentru copii (Catherine Certitude, 1988) si a lucrat la mai multe filme. Alaturi de regizorul francez Louis Malle, Modiano a scris scenariul pentru Lacombe Lucien (1974). De asemenea, el a scris scenariul pentru versiunea de film a regizorului egiptean Moshe Mizrahi din romanul lui Modiano Une Jeunesse (1981; filmul, in 1983) si a fost implicat in alte cateva filme, chiar jucand un rol de cameo in Genealogiile unei crime a regizorului chilian (1997).
Intreaga opera a lui Modiano a fost onorata in 2014, cand i-a fost acordat atat Premiul Bibliotecii Nationale de Franta, cat si Premiul Nobel. Romanele sale ulterioare au inclus Somnul memoriei (2017).