La scurt timp după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, mai exact pe 30 iulie 1945, se naște Patrick Modiano. Până să vină el pe lume, părinții săi trăiseră o viață aventuroasă, locuit în castele, probleme cu mafioți sau excursii exotice, însă totul a trebuit să se oprească pentru fiul lor. La scurt timp apare și fratele său, Rudy, iar tatăl lor va dispărea din peisaj. O mamă singură nu le putea face față așa că a hotărât să îi lase în grija bunicilor și apoi unor necunoscuți. Această copilărie dezolantă l-a marcat pe Patrick însă a învățat să se lupte de unul singur. Va termina școala și liceul cu note bune iar după va începe o prietenie înfloritoare cu Raymond Quenea. Acesta îl va introduce în lumea literară și îl va duce la consiliile și petrecerile organizate de editura Gallimard unde ulterior își va publica romanele. În 1967 va fi publicată prima care numită ”La Place de l'Étoile”care va câștiga în același an premiile Roger-Nimier și Feneon. Dacă asta nu e motivație pentru a scrie, atunci ce ar putea fi? A mai scris încă 40 de romane ce au continuat să câștige premii, iar dintre ele amintim: ”Bulevardele ce centură”, ”În cafeneaua tinereții pierdute” sau ”Flori de ruină” pe care le poți găsi cu ușurință pe site-ul nostru.
Romanul ”Micuța Bijou” a fost publicat pe 25 aprilie 2001, original în limba franceză, la editura Gallimard. În același an apare și prima ediție în limba română oferită de editura Humanitas, care va fi urmată de ediția din 2014 a aceleași edituri.
Micuța Bijou a fost denumirea pe care Therese a primit-o când era o mică copilă. Acest pseudonim face pare din tinerețea ei pierdută și trasează legătura dintre ea și mama sa care a dispărut din viața ei, ulterior aflând că a murit în Maroc. Therese, acum la 19 ani, își povestește viața ca pe o carte deschisă. După ce mama sa dispăruse, ea a văzut o femeie într-o haină galbenă pe stradă și a sperat, că printr-o minune, este ea. A urmărit-o până la Rue du Quartier-de-Cavalerie din Vincennes însă s-a dovedit că doar îi semăna izbitor dar i-a amintit cum mama ei era ignorantă și egoistă. Pentru a scăpa de aceste gânduri, Therese s-a gândit să își găsească o slujbă. A început să aibă grijă de o fetiță ce avea același comportament ca ea iar părinții ei, un comportament similar cu al mamei sale. Părinții ei nu îi rostiseră niciodată numele, așa că nici ea nu îl cunoștea, însă legătura dintre ei dispare pe atât de brusc pe cât a venit. Pe tot parcursul ne vom întâlni cu episoade dintr-o realitate tristă și rece și cu personaje ce vor încerca să aline o suferință ce s-a înfiripat în sufletul său de-a lungul anilor. Din suferința ei va mai renaște o bucățică de viață când îl va întâlni pe traducătorul Moreau-Badmaev și pe un farmacist plin de compasiune, ambii ajutând-o să nu recurgă la metode ce i-ar putea dăuna mai târziu sau ar putea-o distruge pe vecie.