Patrick Ness s-a născut pe 17 octombrie 1971 în orașul Fert Belvoir din Virginia și a reușit să devină unul dintre cei mai apreciați scriitori de science fiction contemporani nouă. Își termină studiile de literatură engleză la Universitatea din California iar în 1997 va publica prima sa nuvelă în revista Genre. Se mută în Londra iar la doi ani distanță publică și primul volum de nuvele apoi în 2003 primul său roman. De aici va începe și succesul său care continuă și în ziua de astăzi. Titluri precum Pe viață și pe moarte sau Vocea pumnalului au reușit să atragă atenția cititorilor din întreaga lume. Pe lângă romane, a scris și scenariul pentru serialul Class, ce este un spin-off pentru faimosul Doctor Who. Ness a fost profesor de scriere creativă la Universitatea Oxford și a scris adesea recenzii pentru marile ziare internaționale cum ar fi The Telegraph sau Guardian.
Romanul "Monștrii din oameni" a fost publicat pentru prima dată în anul 2010 la editura Walker Books. În limba română apare în 2017 la editura Trei.
Războiul mondial a început iar Todd și Viola trebuie să ia decizii de viață și de moarte. Armata populației indigene Spackle a pornit mărșăluind să își răzbune oamenii uciși, și de asemenea marii lideri mondiali ce trebuiau să își apere teritoriile. Consecințele fiecărei acțiuni sunt nemiloase iar întrebarea tuturor este: Să urmam regulile unui tiran sau a unui criminal? Puteai să salvezi doar viața oamenilor apropiați sau puteai salva o națiune întreagă, doar tu puteai decide ce ai de gând. Todd ajunge legat de prima într-o biserică iar Viola ia primul cal ce îi apare în drum pentru a ajunge la el. După evadare trebuiau să se lupte cu "Zgomotul" un experiment eșuat ce a avut repercusiuni grave. Astfel, văzând că zgomotul este în ocean acum, încearcă să îl împingă pe primar într-acolo dar el se duce de bună voie și se sinucide. Nici Todd nu are un final prea bun pentru că fiind confundat cu primarul, va fi împușcat în piept. Viola încearcă să îl salveze cu medicamente dar și cu ajutorul jurnalului mamei lui, însă nimic nu dă rezultate. Bărbatul este în comă acum iar amintirile sale ne sunt povestite ca un basm.
Adesea comparat cu Paul Zindel sau Philip Pullman, nouă din zece recenzii au fost satisfăcătoare. Stilul său incendiar a făcut marii critici ai lumii să aducă numai cuvinte de laudă și de asemenea și Premiul Carnagie în 2011.