Despre Paul Auster
Romancier, poet, eseist si traducator american de origine evreiasca. S-a nascut la 3 februarie 1947, in Newark (New Jersey, SUA). Auster a crescut in suburbiile Newark din South Orange si Maplewood. Cand avea 3 ani si jumatate, s-a nascut sora sa mai mica. Pana la varsta de cinci ani, instabilitatea ei psihologica devenea evidenta, iar in anii urmatori avea sa fie slabita de caderi mentale. Intre timp, Auster a inceput sa se simta, asa cum dezvaluie in memoria sa Hand to Mouth, ca „un emigrat intern, un exilat in propria mea casa”.
In 1959, parintii lui au cumparat o casa mare in cel mai prestigios cartier al orasului lor. Aici, unchiul sau, priceputul traducator al lui Allen Mandelbaum, a lasat mai multe cutii ce contineau carti in depozit inainte de a incepe sa calatoreasca in Europa. Tanarul Auster a citit cartile cu entuziasm, iar interesul sau crescand pentru scris si literatura i-a accentuat si mai mult sentimentul de separare de parinti. Auster a beneficiat in continuare de apropierea lui Mandelbaum cand a inceput sa scrie poezii in adolescenta.
Auster a urmat liceul in Maplewood, la aproximativ 20 de mile de New York City. La sfarsitul vacantei de Craciun, in ultimul an, parintii lui au anuntat ca divorteaza. Impreuna cu mama si sora lui, Auster s-a mutat intr-un apartament din sectiunea Weequahic din Newark. Fara a absolvi liceul, Auster a inceput sa calatoreasca in Europa. El a vizitat Italia, Spania, Paris si, in omagiu lui James Joyce, Dublin. In aceasta perioada a lucrat la un roman pe care il incepuse in primavara. S-a intors in Statele Unite la timp pentru a incepe la Universitatea Columbia in toamna.
La inceputul anului 1966 si-a inceput relatia cu Lydia Davis, fiica lui Robert Gorham Davis, scriitor si profesor, si Hope Hale Davis. Tatal ei, pe atunci profesor de engleza la Columbia, l-a prezentat pe Auster poetului francez Francis Ponge. In vara lui 1966, Auster si noua lui partenera au calatorit impreuna intr-un tinut indepartat din Maine. Impreuna au un fiu, Daniel. In anul 1978 au divortat, iar in 1981 s-a recasatorit cu Siri Hustvedt, care i-a daruit o fiica numita Sophie.
In 1967, Auster a parasit din nou continentul pentru a participa la Columbia Junior Year in strainatate, la Paris. Deziluzionat de rutina programului, cerintele academice nepretentioase, Auster a parasit facultatea si a locuit pana la jumatatea lunii noiembrie intr-un mic hotel de pe rue Clement. Cand s-a intors la New York, un decan l-a reinstalat la Columbia. In iunie 1969, Auster a primit diploma de licenta in engleza si literatura comparata. In anul urmator si-a luat masteratul de la Columbia, unde literatura Renasterii devenise domeniul sau principal de studiu.
La mijlocul lunii februarie 1971, Auster a plecat din nou la Paris, insa dificultatile financiare l-au determinat sa revina la New York la inceputul anului 1974. Acolo a inceput sa scrie eseuri, poezii si romane si a tradus, de asemenea, lucrarile multor scriitori francezi de seama. In 1979, imediat dupa ce a terminat White Spaces (non-fictiune), unul dintre unchii lui a sunat sa spuna ca tatal lui Auster a murit. Mostenirea sa, desi nu uriasa, a fost suficienta pentru a-i atenua grijile imediate legate de bani si pentru a-i permite sa se concentreze asupra scrisului.
Auster a castigat publicitate dupa romanul sau de debut foarte laudat numit The Invention of Solitude, publicat in 1982. Aceasta are doua sectiuni - Portrait of an Invisible Man, care are ca tema pierderea neasteptata a tatalui sau, si The Book of Memory, in care isi portretizeaza opiniile cu privire la subiecte precum coincidenta, destinul si izolarea. Succesul meritat a venit in 1987, odat cu aparitia volumului Trilogia New York-ului. Paul Auster a devenit unul dintre cei mai apreciati scriitori contemporani la nivel international, reusind s aib roluri principale nu doar in domeniul literar, ci si la Hollywood, ca scenarist. Dintre scenariile scrise de el mentionam: Music of Chance, Smoke, Blue in the Face si Lulu on the Bridge.
Opera: Unearth (1974); White Spaces (1980); City of Glass (1985); Ghosts (1986); The Locked Room (1986); In the Country of Last Things (1987, In tara ultimelor lucruri); Moon Palace (1989, Palatul lunii); The Music of Chance (1990); Auggie Wren's Christmas Story (1991); Leviathan (1992); Mr. Vertigo (1994); Blue in the Face (1995); Smoke (1995); Dream Days in Hotel (1998); Lulu on the Bridge (1998); Sophie Calle: Double Game (1999); Timbuktu (1999); The Book of Illusions (2002, Cartea iluziilor); Oracle Night (2004); The Brooklyn Follies (2005); Travels in the Scriptorium (2006); Man in the Dark (2008, Un om in intuneric); Invisible (2009, Invizibil); Sunset Park (2010); 4 3 2 1 (2017).