Romanul lui Paul Bailey este o poveste plină de umor și melancolie, care explorează teme precum prietenia, identitatea, bătrânețea și relațiile familiale. Cartea urmărește povestea lui Mr. Jacob, un evreu londonez trecut de prima tinerețe, fost actor de music-hall, care trăiește într-un azil de bătrâni din Londra. El formează o prietenie neașteptată cu Mr. Osborne, un fost soldat britanic, veterinar de profesie, cu o personalitate rezervată și cinică. Cei doi, deși vin din medii și vieți complet diferite, găsesc un teren comun în discuțiile despre trecut, umor și dorința de a înfrunta propriile frici și regrete.
Punctul culminant al scrierii este călătoria pe care cei doi o fac la Ierusalim, un loc simbolic care reflectă pentru fiecare dintre ei un set diferit de speranțe, visuri și dorințe. Ierusalimul devine o metaforă a reconcilierii cu trecutul și a căutării unui sens mai profund în ultimele etape din viață. Cei doi duc cu ei toate traumele trecutului și au de trecut multe obstacole până ajung la Cetatea Domnului.
Credința și spiritualitatea se vor îmbina magistral în această scriere, iar noi asistăm la un nou soi de literatură, care ne va emoționa și ne va determina să privim dincolo de aparențe. Treptat, suntem prinși între realitate și umbre, iar credința devine tema centrală a lucrării. Suntem purtați dincolo de limitele lumii noastre și trecem de la un cadru la altul minunându-ne de acuratețea descrierilor și de pasiunea cu care scrie Bailey.
Cartea este marcată de un amestec de umor subtil și reflecții puternice despre trecerea timpului și despre fragilitatea indivizilor. Paul Bailey construiește o poveste care sărbătorește frumusețea prieteniei și a acceptării procesului ireversibil bătrâneții. Autorul construiește o altă interpretare a credinței și nu pune neapărat accent pe latura religioasă reală, ci pe felul în care eroii o analizează și o percep în călătoria lor.
Tumultul vieții lui Jacob ne emoționează și ne ține cu sufletul la gură, pe când descrierile autorului ne fac să trăim fiecare moment al acestei incursiuni. Cumva, suntem la limita dintre istorie și religie și trăim la intensitate maximă fiecare scenă. Lucrarea va fi intens mediatizată și va fi tradusă în mai multe limbi străine, iar publicul va epuiza stocurile în primele săptămâni de la apariție. Autorul va atinge o celebritate pe care nu o spera, iar scrierea va sta la baza unei ecranizări de succes.
În mod paradoxal, cartea se concentrează pe latura psihologică a eroilor și caută să destăinuie publicului care sunt raporturile dintre personaje și care sunt idealurile pe care aceștia caută să le atingă pe parcurs.
Jacob și Osborne împărtășesc povești diferite despre viețile lor tumultuoase, iar prin rememorările lor, cititorul descoperă aspecte importante din istoria personală a fiecăruia. Lucrarea devine din ce în ce mai greu de digerat, iar publicul este atras într-un joc de lumini și umbre, de regrete și mărturii extraordinare.
Pe site-ul nostru, la numai un click distanță, cartea este disponibilă în mai multe ediții: Minerva (2006), Univers (1999).